Svet in agencija sta ugotovitve pripravila na zahtevo francoske vlade, v njih pa navedla, da nista našla nobenih dokazov, ki bi potrdili trditve iz septembra objavljene študije univerze iz Caena.

Ta je navedla, da so se pri laboratorijskih podganah, ki so jih hranili z gensko spremenjeno koruzo NK603 in herbicidom Roundup, razvili tumorji.

"Študija ne podaja nobenih znanstvenih informacij glede zdravstvenega tveganja, ki bi bilo povezano s koruzo NK603, če je ta obdelana z Roundupom ali ne," je navedel 66-članski višji svet, ki so ga ustanovili leta 2009 z nalogo, da podaja neodvisna mnenja.

Agencija za varnost hrane pa je poudarila, da podatki v študiji ne zadoščajo, da bi znanstveno potrdili vzročno povezavo ali podprli sklepe, ki jih nakazujejo avtorji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Oba organa pa sta pozvala k širši preiskavi, saj je javnost spričo razprave, ki jo je sprožila sporna študija, še vedno zmedena in negotova. Sporno študijo je že v petek kot neosnovano zavrnilo šest francoskih akademij.

Dvom v ugotovitve študije so že pred tem med drugim izrazili pristojni organi v Nemčiji, Avstraliji in na Novi Zelandiji, pa tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA).

Koruzo NK603 proizvaja ameriški biotehnološki velikan Monsanto, razvili pa so jo tako, da je odporna na herbicid Roundup istega proizvajalca. To kmetovalcem omogoča, da polja samo enkrat škropijo s herbicidom, kar prinese občutne prihranke.