Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar je namreč sindikatu Sviz minuli teden sporočila, da ministrstvo razume, da je socialni dialog o socialnem sporazumu za sindikate končan in da bo ministrstvo prisiljeno uvesti "druge mehanizme". Poleg tega naj bi napoved zbiranja podpisov za odstop ministra Žige Turka po mnenju Škrinjarjeve jasno kazala, da se sindikat ne namerava več pogajati o socialnem sporazumu, ker se načrtno "odpoveduje glavnemu sogovorniku".

V sindikatih pa očitke, da zavračajo socialni dialog, ostro zavračajo. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je prepričan, da ministrstvo išče izgovor, da se jim ne bi bilo treba držati dogovora iz izhodišč o socialnem sporazumu in bi spremenilo standarde in normative v šolstvu.

Štrukelj ministrstvu svetuje, naj se z vprašanje o prekinitvi socialnega dialoga raje obrne na vlado, saj so jo sindikati spraševali, kaj je s socialnim sporazumom, a odgovora ni bilo. Štrukelj tudi ne razume, kaj ima pozivanje ministra Turka k odstopu s socialnim dialogom.

Tudi Goran Lukič iz ZSSS je na današnji novinarski konferenci ostro zavrnil "kakršno koli kazanje s prstom prav na nas, češ da smo mi tisti, ki zaviramo socialni dialog". Tudi po besedah Bojan Hribarja iz sindikata Vir ne drži, da sindikati niso pripravljeni na nadaljevanje pogovorov v okviru socialnega dialoga.

Sindikalni predstavniki so se odzvali tudi na napovedano ustanovitev t. i. krizne koordinacije na področju kulture, šolstva ter znanosti in visokega šolstva, ki naj bi se ukvarjale s kriznim menedžmentom oziroma s tem, kako za vsa ta področja na čim manj boleč način prenesti proračunska zmanjšanja.

A v delovni skupini za pripravo socialnega sporazuma po besedah Lukiča "nikakor in pod nobenimi pogoji" ne pristajajo na to, da se socialni dialog zamenjuje s kakršnim koli kriznim managementom. Štrukelj pravi, da se takšnih koordinacij, ki "nimajo ne repa ne glave", ne nameravajo udeleževati, Marku Marinčiču iz sindikata Pergam pa se zdi "eksotično", da bodo sindikati svoj lastni krizni management.