Uci je s tem podprl obtožbe Ameriške protidopinške komisije (Usada), ki je pred nedavnim zbrala več kot 1000 strani dokazov, v katerih Armstronga obtožuje jemanja prepovedanih poživil. "To ni prvič, ko se je Mednarodna kolesarska zveza znašla na razpotju in je morala začeti znova,“ je dejal predsednik zveze Pat McQuaid in dodal: "V kolesarstvu ni mesta za Lancea Armstronga in njemu podobne, zasluži si, da ga pozabimo.“

McQuaid, ki zvezi predseduje od leta 2005, je obenem še poudaril, da zaradi škandala ne namerva odstopiti, saj je prepričan, da ima profesionalno kolesarstvo prihodnost. "Verjamem, da so goljufi v vseh porah družbe, a da se da doping korenito omejiti. Ključ je v izobraževanju mladih in prestrukturiranju kolesarskih moštev.“

McQuaid je priznal, da je afera Armstrong povzročila največjo krizo v zgodovini kolesarstva, a meni, da morajo kolesarski delavci stopiti skupaj in se še naprej boriti za čistost tega športa: "Zelo nas boli, toda verjamemo, da ima kolesarstvo svojo prihodnost. A če sem iskren, menim, da dopinga nikoli ne bomo mogli stoodstotno izkoreniniti."

Uci: "Pričanja kolesarjev potrjujejo, da so bili takrat obstoječi testi nezadostni in neustrezni"

V uradni izjavi za javnost je Mednarodna kolesarska zveza sporočila, da je po pregledu vseh poročil postalo jasno, da vsi člani moštva US Postal Service (USPS), za katerega je nastopal tudi Armstrong, niso pokazali nobene želje po pričanju, vse dokler na njih niso pritisnili preiskovalci in tega od njih ni zahteval zakon.

"Njihova pričanja razkrivajo šokantne podrobnosti in vpogled v moštvo USPS. Zmaga za vsako ceno je pri njih dobila nov pomen v smislu ustrahovanja, prisile, utaj in prevar. Pričanja kolesarjev potrjujejo, da so bili takrat obstoječi testi nezadostni in neustrezni in niso mogli zaznati dopinških praks znotraj moštva:“

Usada zadovoljna, poziva pa k uvedbi še strožjih preiskav

Današnjo odločitev Uci so pozdravili tudi v ameriški protidopinški agenciji (Usada). Izrazili so zadovoljstvo nad razpletom in pozvali k še resnejšemu boju proti dopingu.

"Uci je naredila pravilno potezo. Danes je zgodovinski dan za čisto kolesarstvo. A bistvenega pomena je, da ustanovimo še neodvisno in močno komisijo za ugotovitev resnice. Le na ta način bomo naš šport dokončno očistili duhov preteklosti," je bil odločen predsednik Usade Travis Tygart.

Krovna ameriška protidopinška organizacija, ki je s svojim poročilom sprožila postopek proti Armstrongu, je obenem poudarila, da samo kazen nanj ne bo dovolj. "Še vedno je preveč stvari skritih. Veliko zdravnikov in vodij moštev je še v tem sistemu, zakon molka še velja," je menil Tygart.

Predlagal je tudi, da bi ustanovili posebno komisijo za sprejem pričevanj kolesarjev, ki bi želeli razkriti svoje ali moštveno sporno ravnanje v preteklosti, a doslej še niso zbrali poguma za to dejanje.

Bodo Armstrongu odvzeli tudi olimpijsko medaljo?

Po besedah direktorja Toura Christiana Prudhomma dirka od leta 1999 do leta 2005 ne bo imela zmagovalca, saj naj bi bila to era dopinga, z njim naj bi si v tem času pomagali tudi drugi tekmovalci. A o tem bo Uci uradno razpravljala na sestanku v petek, kjer bo razpravljala tudi o možnostih, da se danes 41-letnemu Armstrongu, ki je v svojem življenju premagal tudi zahrbtno bolezen (rak), odvzeme olimpijska kolajna iz Sydneyja.