Parlamentarna mandatno-volilna komisija se je na današnji seji seznanila z ugotovitvijo Državne volilne komisije, da glede na volilni rezultat pravica do poslanske funkcije v času, ko Žnidar opravlja delo državnega sekretarja, pripada Alenki Koren Gomboc in da je ta funkcijo pripravljena sprejeti.

Poleg potrditve nove poslanke SDS je komisija danes sklenila DZ v imenovanje predlagati še preostala dva nadzornika Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Tri kandidate so določili že na seji pretekli teden. Ker dva predloga nista bila popolna, pa so o njiju odločili danes.

Na predlog poslanske skupine PS komisija DZ za članico nadzornega sveta RTVS predlaga Marto Kos Marko, na predlog poslanske skupine SDS pa Draga Zadergala. Preostali trije kandidati, ki jih je MVK potrdila pretekli teden, so Bogomir Eržen, Damijan Knap in Gordana Višinski. Predlagale so jih poslanske skupine SD, DL in DeSUS.

Vodji poslanskih skupin SD in PS Janko Veber in Jani Möderndorfer sta ob tem opozorila, da gre za postopek, ki se je začel v nasprotju s pravnim redom, saj se je začel s po njunem mnenju nezakonito razrešitvijo prejšnjih nadzornikov.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko pa je poudaril, da je težko govoriti, da so neke zadeve nezakonite ali celo neustavne, dokler se po sodni poti ne končajo in da bo o zakonitosti oz. nezakonitosti razrešitve petih nadzornikov RTVS, ki jih imenuje DZ, odločilo sodišče.

MVK proti podelitvi imunitete Vogrinu in Mateju

MVK bo DZ tudi predlagala, da ne podeli imunitete poslancema Ivanu Vogrinu in Dragutinu Mateju.

Mariborsko okrožno sodišče je namreč DZ obvestilo o uvedbi kazenskega postopka zoper Vogrina. Nepovezani poslanec, zoper katerega naj bi uvedli preiskavo zaradi suma prevare oz. goljufije, je sicer napovedal, da se na imuniteto ne bo skliceval.

Poudaril je, da je žrtev krize, da ničesar ni storil z goljufivim namenom ali naklepno, res pa je podjetje spravil v težave z napačno odločitvijo.

Mandatno-volilna komisija je obravnavala tudi obvestilo Okrajnega sodišča v Ljubljani o vloženem obtožnem predlogu zoper poslanca SDS Dragutina Mateja. Slednji je za STA pojasnil, da zgodba sega v čas njegovega ministrovanja na notranjem resorju.

Tedanji generalni direktor policije Jože Romšek je policijskega atašeja v Srbiji Gorazda Plaperja predčasno odpoklical iz krivdnih razlogov, ker ga med demonstracijami ob razglasitvi neodvisnosti Kosova februarja 2008, v katerih je bilo napadeno slovensko veleposlaništvo, ni bilo v Beogradu. Mate je pojasnil, da Plaper sedaj tako njega kot Romška preganja kot zasebni tožilec, saj sta policija in tožilstvo ovadbo zavrnili. Očita jima zlorabo položaja in koruptivno ravnanje. Mate se na imuniteto ni nameraval sklicevati, za STA pa je poudaril tudi, da on pri odpoklicu ni imel nič.

Višje delovno in socialno sodišče je sicer maja lani pravnomočno odločilo, da je bil odpoklic Gorazda Plaperja z mesta policijskega atašeja v Srbiji nezakonit.