"Na cesti se ne bo nič rešilo"

"Upam, da protesti ne bodo okrnili vsebinske diskusije glede obeh reform. Potrebujemo obe: da spodbudimo delodajalce k zaposlovanju in da upokojencem, sedanjim in prihodnjim, zagotovimo stabilno izplačevanje pokojnin," je ob robu seje DZ dejal Vizjak. Če bodo protesti prizadeli pogajanja po vsebinski plati, bi bilo to slabo in bo dosežen nasprotni učinek, a vendarle verjame, da se pogajanja nadaljevala in bodo do novembra lahko zaprli večino danes odprtih vprašanj.

Minister za finance Janez Šušteršič je napoved protestov pričakoval. "Bil bi presenečen, če te napovedi ne bi bilo," je dejal pred današnjim začetkom seje DZ. Zunanji minister Karl Erjavec upa, da bodo dosegli kompromis, saj se po njegovem mnenju "na cesti ne bo ničesar rešilo“.

Nekateri sindikati zadržani do demonstracij

Zaradi nadaljevanja pogajanj, pa so nekateri sindikati zadržani do (morebitnega) sodelovanja na demonstracijah. Predsednik sindikata KNSS Neodvisnost Drago Lombar je dejal, da z razlogom za demonstracije še ni seznanjen, a da če za pokojninsko reformo in reformo trga dela, pogajanja še potekajo in zadeva še ni zrela za demonstracije, če pa so razlog v DZ sprejete neusklajene rešitve, kot je zakon o državnem holdingu, pa je to stvar odločitve, ki pa jo morajo sprejeti organi sindikata.

Predsednika Pergama Janeza Posedija pa predvsem zanima, ali "gre za demonstracije proti ali za demonstracije za". Sindikati bodo torej morali povedati, kaj zahtevajo, ne pa samo, čemu nasprotujejo. "Za spor vedno najdeš razlog, malo težje pa je najti razlog, zakaj sedeti za mizo in iskati rešitve," je še dodal.

Tudi predsednik sindikalne zveze Alternativa Zdenko Lorber je poudaril, da so aktivno vključeni v proces pogajanj in da pogajalski proces še traja, v Alternativi pa o demonstracijah v tem trenutku ne razmišljajo.

Datum bodo še uskladili

Proteste je v minulih dneh že napovedoval predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Tudi danes je potrdil, da nameravajo v koordinaciji svoje nezadovoljstvo s smerjo, v katero gre država, izraziti na "nekem organiziranem, kulturnem protestnem shodu". Ali bodo shod pripravili skupaj z ZSSS, pa se bodo še dogovorili in bo znano v prihodnjih dneh, je še napovedal Štrukelj. Datum demonstracij naj bi določili v nekaj dneh oz. takoj, ko se bodo uskladili z drugimi sindikalnimi centralami, ki bi bile pripravljene sodelovati.