Marko, nekateri opazovalci pravijo, da je na dirkah, kjer je zraven tudi Borut Božič, pri vas čutiti več živčnosti. Tokrat vam ga je le uspelo premagati v čistem dvoboju ena na ena.

Ah, to, da je Borut Božič zraven, nima nobene veze. Zagotovo pa ima taka zmaga dodaten prestiž. Je kot nalašč za samozavest. Če premagaš Boruta, je le nekaj več. On je že zmagal tudi etapo na španski Vuelti in še nekaj velikih stvari. Po drugi plati verjetno ne bi bilo ravno dobro, če bi take dirke jemal preveč sproščeno.

To je vaša že osma zmaga v sezoni. Šest od teh ste jih dosegli na mednarodnih dirkah UCI, s čimer sodite po številu zmag med trideset najuspešnejših kolesarjev na svetu.

Znova je vse naredila ekipa. Tako kot celo sezono. Smo že zelo uigrani, imel sem idealno izhodišče. Moja naloga je bila le pohoditi pedala na polno v zadnjih 200 metrih.

Se kakšne od zapravljenih priložnosti v tej sezoni posebej spomnite?

Bilo jih je kar precej, a nima smisla preveč tožiti nad njimi. Kar nekajkrat sem bil zelo blizu zmage, jo že videl in vonjal, a se je v sprintih vedno nekako zapletlo in obrnilo drugače. Ali mi je kateri od kolesarjev zaprl pot v zadnjih metrih, ali sem prehitro pripeljal v ovinek, ali kaj drugega. Vedno sem imel noge tako močne, da bi lahko zmagal še več. A to sedaj nima smisla razmišljati. Če bi mi nekdo pred sezono ponudil, kaj bomo s to ekipo dosegli, bi takoj podpisal brez pomisleka. Imel sem preprosto tudi srečo, da sta me Bogdan Fink in Milan Eržen po propadu Geoxa sploh vzela, čeprav je bila ekipa polna. Upam, da sem upravičil zaupanje. Bila je preprosto vrhunska sezona.

V sezoni 2013 boste vozili v dresu danske ekipe Saxo Bank, ene od bolj uglednih ekip WorldToura, le da so bili letos brez Alberta Contadorja v prvem delu sezone zelo skromni po uspehih. Menedžer Bjarne Riis je ob podpisu pogodbe dejal, da boste dobili priložnost na klasikah.

Prve skupne priprave imamo že 11. novembra na Kanarskih otokih. Tedaj bom videl sistem dela. Že zgodaj spomladi želim biti v dobri formi. Da se pokažem in izkažem. Sicer pa bom naredil to, kar bodo zahtevali. Zraven bosta verjetno tudi Italijan Bennati in Danec Matti Breschel, velemojstra klasik. Težko čakam, da dobim priložnost. Sam si bolj kot tritedenskih dirk Giro, Tour ali Vuelta želim voziti na enotedenskih dirkah ter krajših etapnih dirkah. Tudi tam lahko dokažem, da lahko pridem čez klance in dobro sprintam. Razlog pa je preprost, tudi malo smešen. Zakaj bi se preveč mučil, če ni treba.