Ko je jugoslovanska vojska ob začetku druge svetovne vojne kapitulirala, so z gradnjo utrdb prenehali, na vojaško dediščino pa se je bolj ali manj pozabilo oziroma se o njej ni veliko govorilo. V zadnjih letih pa vrli Poljanci sistem utrdb spreminjajo v enega najbolj privlačnih turističnih posebnosti teh krajev. Obstajajo številne tematske poti, za skupine organizirajo zanimivo in poučno vodenje, ko se je, recimo, treba spustiti po jeklenih klinih in betonskih stopnicah tudi po več kot 25 metrov globokem jašku.

V največjem podzemnem delu, pravi vojaški kasarni pod zemljo, pa zdaj poteka - balinanje. Prvo prvenstvo v podzemnem balinanju v bunkerju na Golem vrhu so sicer organizirali že januarja, ker pa je bil odziv tako velik, bodo letos pripravili dve polfinalni tekmi in še januarsko finale. Prva tekma je bila v rovu pod zemljo v soboto in vse skupaj ni bilo le za hec in za promocijo turizma v teh krajih, boji so šli na nož, večkrat so se ekipe sprle in posredovati so morali uradni merilci, ki so na milimeter natančno merili oddaljenost velikih krogel od malega balinčka. Najhuje je bilo že med prvo tekmo, ko sta favorizirano ekipo gostilne Na Vidmu premagala amaterska gosta z Jesenic, nekdanja in spet aktualna hokejista Miha Rebolj in Gaber Glavič. Ker na Jesenicah nimajo dvorane za ledeno ploskev, se je vprašanje podžupanu in hokejistu Rebolju ponujalo kar samo - bodo Jeseničani po zgledu Poljancev led uredili kar v kakšni podzemni jami ali rovu? "Ne, ne. Ostajamo v Podmežakli, le malo bo treba še potrpeti. Zares sem vesel vabila župana Čadeža, tu imajo res nekaj posebnega in mnogi bi se lahko naučili, kako na zanimiv način predstaviti lokalne turistične posebnosti," je dejal Rebolj, medtem ko je med tekmo bolj glasni Glavič poudaril, da je med hokejem in balinanjem kar nekaj podobnosti. "Temperature so enake, v roke me zebe, glavna podobnost pa je koncentracija. Mislim pa, da sva imela z Miho po včerajšnji hokejski tekmi v Mariboru malo mehke roke in je morda to celo pomagalo."

Balinišče pod zemljo je občina uredila skupaj z gostincema Boštjanom Poljanškom (Na Vidmu) in Matejo Mezeg (Pri Jagru), kjer imajo že sicer dobra balinišča in prave, že skoraj profesionalne turnirje. "16 ekip prihaja iz cele doline, Škofje Loke, Jesenic, celo iz Ljubljane. Lani smo začeli razmišljati, kako bi utrdbe Rupnikove linije pokazali javnosti še na neki drugačen način in rodila se je ideja o balinišču. Prava posebnost so tudi lesene krogle, igramo pa po gostilniških pravilih do 13 dobljenih točk," je razložil Poljanšek.

Župan občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež je prepričan, da bo balinišče postalo tudi turistična atrakcija, saj bo odslej na voljo organiziranim skupinam. Ob ponudbi kuhanega vina, čaja in pečenega kostanja je balinanje pod zemljo res nekaj posebnega in enkratnega. "Sledimo ciljem našega turizma in razvoja na sploh. Z malimi koraki in nizkim finančnim vložkom dosegati kar najboljše učinke. Oblikovali bomo nekaj turističnih paketov, med katere bi vključili tudi atrakcijo balinanja pod zemljo, saj bi turiste v naše lepe kraje radi privabili za več dni in ne le na popoldanski izlet," je napovedal Milan Čadež.