Zver je v polni prenovljeni stavbi SNG Opera in Balet podaril, da je Slovenija v zadnjih 20 letih kljub težavam, ki nas tarejo v zadnjem času, zgodba o uspehu, v slednjem pa mi morali po njegovih prepričanju črpati tudi navdih tudi za v prihodnje.

EU bo iz krize izšla močnejša, kot je vstopila vanjo

Po besedah Zvera ta hip v težavah ni samo Slovenija, ampak tudi EU, ki pa se bo po njegovem prepričanju izkopala iz težav. "EU so mnogi poskušali pokopati ali jo celo primerjati z Beogradom, kljub temu pa mislim, da bo iz krize izšla kmalu in to močnejša, kot je vstopila vanjo," je poudaril.

Slovenci smo se po oceni kandidata odločili prav, ko smo se pridružili EU. "Še nikoli nismo namreč živeli v skupnosti, ki bi nam dajala takšne garancije, da lahko tako kulturno kot politično preživimo kot narod in nacija, kot nam to daje EU," je dejal.

V svojem govoru je znova poudaril nujnost reform, ki jih mora izpeljati Slovenija, na koncu pa obljubil, da bo v primeru izvolitve poskrbel, da bo Slovenijo vsak videl kot državo, v kateri lahko izpolni svoja pričakovanja: "Naredil bom vse, da bodo vaša pričakovanja o meni uresničena."

Mate: Izvoliti je treba predsednika, ki bo povezoval, ne razdvajal

Na konvenciji je Zvera pri kandidaturi podprl tudi predsednik MO SDS Ljubljana Dragutin Mate, ki je povedal, da se Slovenija nahaja pred velikim odločitvami, zato meni, da je zdaj bolj kot kadar koli zrel trenutek, da izvolimo predsednika republike, ki bo povezoval in ne razdvajal ter bo predsednik vseh državljanov. "Milan Zver je edina in najboljša izbira," je dejal. Predsednica MO NSi Ljubljana Mojca Kucler Dolinar pa je ocenila, da je Zver človek, ki se je kalil v demokratičnem okolju, kjer ima resnica osrednjo težo. Kot tak je po njenem prepričanju tudi najprimernejši za predsednika republike.

Zvera so v svojih nagovorih podpri še državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Barbara Brezigar, državni sekretar v kabinetu premiera Bernard Brščič, predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm in minister za izobraževanje Žiga Turk.