Podjetje First Warning System že nekaj časa razvija modrc, ki bi lahko omogočil zgodnje odkrivanje raka na dojkah, kar je pri tej bolezni izredno pomembno. Verjetno je odveč dodajati, da bi takšno oblačilo reševalo življenja.

Modrc BSE (Brest self exam oziroma samopregled dojk) ima vgrajen senzor, ki v tkivu prsi spremlja spremembe temperatur, do katerih povečini prihaja zaradi rasti tumorja oziroma rasti in razvoja krvnih žil, ki tumor oskrbujejo s krvjo. Senzor beleži spremembe, ki bi lahko kazale na razvoj rakavega obolenja, podatke pa nalaga na splet, kjer jih obdelajo s pomočjo posebne programske opreme. Rezultati so uporabnicam dostopni tako prek računalnika kot mobilnega telefona.

Na portalu Cnet poročajo, da so do sedaj opravili tri testiranja modrca na 650 ženskah, izkazal pa se je celo za bolj natančnega od mamografije, saj je bil točen v 92,1 odstotkih. Učinkovitost nedrca dosežemo, če ga nosimo vsaj 12 ur na dan, so pojasnili strokovnjaki.

Dr. Theresa Bevers iz centra za preprečevanje raka iz Texasa je kljub odličnim rezultatom vendarle skeptična. Novinarjem CNN-a je namreč povedala, da se metoda zgodnjega odkrivanja raka prek spremembe temperature do sedaj ni izkazala za učinkovito, saj rezultati niso bili primerljivi s tistimi, ki so jih dobili s pomočjo drugih metod, na primer mamografije.

Izpostavila je tudi primere, ko modrc ni zaznal sprememb pri ženskah, ki so imele raka. Metoda torej ni popolna (kakor tudi ne vse ostale, ki so na voljo), zaradi česar bo treba na razširjeno uporabo nedrca verjetno še počakati. To nestrpno pričakujejo v podjetju First Warning System, v katerem napovedujejo prihod nedrca na evropsko tržišče že za prihodnje leto, na ameriško pa leto zatem.