Hašemijeva je v pogovoru za iranski časnik Daily poudarila, da sankcije zvišujejo cene zdravil, ponekod pa jih zaradi njih celo zmanjkuje. "Pomanjkanje opažamo predvsem pri zdravilih proti raku in multipli sklerozi," je pojasnila in dodala, da to niso edina področja, kjer bolniki čutijo sankcije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah farmacevtov so se v Iranu proizvedena zdravila v zadnjih treh mesecih podražila za od 15 do 20 odstotkov, medtem ko se je cena uvoženih zdravil zvišala za od 20 do 80 odstotkov. Če se na tem področju ne bo nič spremenilo, bi lahko kmalu nastopila kriza, opozarjajo.

Hašemijeva naj bi po poročanju domačih medijev generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu avgusta poslala pismo, v katerem ga poziva k umiku sankcij, ki so "politične narave in povzročajo neupravičeno škodo bolnikom v Iranu".

Zahodne države so proti Iranu uvedle vrsto sankcij. Državo namreč obtožujejo, da razvija jedrsko orožje, čeprav Iran ves čas trdi, da je njegov jedrski program miroljubne narave.