Ženin in nevesta sta usodni da dahnila nekaj čez poldne v luksemburški katedrali Notre Dame. Obredu je prisostvovalo okoli 1400 povabljencev, med njimi predstavniki kraljevih družin iz vse Evrope. Več milijonov radovednežev je poroko spremljalo prek neposrednega televizijskega prenosa. Katedralo je krasilo okoli 3000 vrtnic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Par je sicer v zakonski jarem na matičnem uradu skočil že v petek, danes pa je bila na vrsti še cerkvena poroka. To so začeli z minuto molka v spomin na mater neveste, ki je zaradi srčnega napada preminila pred dvema mesecema. Stephanie je v spomin na mamo tudi nosila njen zaročni prstan, pred oltar pa jo je pripeljal brat Jehan.

Nevesti se je splačalo učenje luksemburškega jezika. V njem je namreč izrekla poročno zaobljubo, s čimer si je prislužila navdušen aplavz množice, ki je obred spremljala na ogromnem zaslonu na osrednjem trgu.

Luksemburška kraljeva družina si je sicer v tradicionalen obred drznila vnesti nekaj sodobnih prijemov. Tako je na primer luksemburškega župana Bettela Xavierja, ki ne skriva svoje istospolne usmerjenosti, na poroko smel pospremiti njegov partner. Še ena novost sta bila poročna prstana iz zlata iz pravične trgovine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav Luksemburžani veljajo za mirne in zadržane, se po navedbah tujih medijev po ulicah danes širi navdušenje ob velikem dnevu v življenju 30-letnega politologa in njegove 28-letne izbranke, po izobrazbi germanistke.

Največji kraljevski dogodek v Luksemburgu v zadnjih desetletjih obeležujejo tudi z brezplačnimi koncerti, pouličnimi predstavami in velikim ognjemetom. Davkoplačevalce bo veseli dan stal pol milijona evrov.