"Ne bomo si dovolili vzeti volje"

Armstrong je na slovesnosti njegovega gibanja Livestrong, ki pomaga obolelim za rakom, zbranim povedal: "To so bili težki tedni zame, za mojo družino, prijatelje in organizacijo Livestrong. A ne bomo si dovolili vzeti volje, s svojim delom bomo nadaljevali. Nocoj pa le uživajmo na zabavi," je pred približno 1500 zbranimi v Austinu dejal sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji.

Ameriška protidopinška agencija USADA Armstrongu očita, da je leta in leta načrtno jemal doping. Zlorabo dopinga so že priznali številni njegovi pomočniki v ekipi, s katero je osvojil rekordno število naslovov na Tour de France. V ponedeljek bo znano, kako se bo glede primera odločila Mednarodna kolesarska zveza, hkrati bo tudi jasno, ali bodo kolesarju iz Teksasa odvzeli vse naslove zmagovalca francoske pentlje.

Darovalci se počutijo ogoljufane

In če je ogorčena že splošna javnost, potem si lahko samo mislite, kako se počutijo tisti, ki so za organizacijo Livestrong bodisi zbirali denar ali pa ga celo darovali. "Začelo se je leta 2001 z njegovo knjigo, ki sem jo prebrala od prve do zadnje strani. Popolnoma me je prevzel s tem, za kakršnega se je opisal,“ je za CNN povedala Connie Roddy. S soprogom sta v teh letih organizaciji podarila okoli 50 tisoč dolarjev svojega denarja, še vsaj nekajkrat toliko pa sta ga pomagala zbrati. Sedaj zahtevata denar nazaj. "Počutiva se ogoljufana,“ je dodala.

"Celotno zadevo so zgradili na laži,“ je jezen Michael Birdsong, dolgoletni darovalec organizaciji, ki ji je tudi pomagal pri zbiranju sredstev. "Goljufal je, druge pa je silil k istemu početju. Rad bi dobil denar nazaj,“ je bil jezen.

Armstrong za nekatere še vedno ostaja navdih

Nekateri so do ameriškega kolesarskega zvezdnika malo bolj popustljivi. "Če je jemal doping, naj mu vzamejo zmage. A kar je on preživel in da se je potem še vrnil na sam vrh, je še vedno neverjetno. In da je ob tem ustanovil še organizacijo, ki je naredila toliko dobrega, je le še bolje,“ je dejal 65-letni Bob Kile.

Podobno meni tudi igralec Sean Penn. "Ostaja navdih vsem. Vsakdo, ki jasno pogleda celotno situacijo, bi bil hinavec, če bi menil kakorkoli drugače.“