Če ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ne bo urgentno pristopilo k reševanju likvidnostnih težav šole, ki so nastale zaradi pravnomočnih odškodninskih tožb družine ponesrečenega nekdanjega učenca, prihodnji mesec osemdeset zaposlenih ne bo dobilo plače, 630 šolarjev pa bo ostalo brez ogrevanja in elektrike.

Župan občine Žalec Janko Kos je ogorčen: "To je absurdno! Razmere so ravnateljico prisile v nenamensko porabo sredstev, šolsko ministrstvo pa tišči glavo v pesek. To, kar se dogaja, ni več normalno. Skupaj z ravnateljico smo odgovornim na ministrstvo poslali urgenten dopis s prošnjo, da se čim prej srečamo na sestanku in poiščemo izhod iz stiske, vendar nas nočejo sprejeti. Žalski svetniki in preostali občani sploh ne morejo verjeti, da se to res dogaja."

Sodišče odločilo, da je tudi šola odgovorna za nesrečo

Pred 26 leti se je sedemletni učenec Uroš Čeh v prometni nesreči na šolski ekskurziji tako hudo poškodoval, da je ostal prikovan na posteljo. Zaradi nepopravljivih poškodb možganov ne more skrbeti zase in je odvisen od pomoči najbližjih. Njegova mati je takoj po nesreči pustila službo, da lahko skrbi zanj in ga neguje, tragedija pa je močno zaznamovala vso družino. Čeprav je prometno nesrečo povzročil voznik osebnega vozila, ki je trčil v fantka na kolesu, je sodišče odločilo, da je za nesrečo odgovorna tudi šola, ki je organizirala ekskurzijo.

Družina Čeh je zato zoper šolo vložila več civilnih tožb. "Sodni postopki so vlečejo že več kot dvajset let. Po naših izračunih je družina v teh letih prejela okoli 860.000 evrov, po zadnji tožbi jim pripada tudi okoli 2100 evrov mesečne rente za nedoločen čas. Prej so namreč prejemali nižjo rento. Če bodo kdaj v prihodnosti presodili, da ta renta ne zadostuje več za poplačilo vseh stroškov, bodo lahko spet tožili in zahtevali še višji znesek. Zgodba se torej nikoli ne bo končala," je pojasnil župan in pri tem posebej poudaril, da zelo sočustvuje z družino Čeh. "To je resnično huda tragedija, kljub temu pa bi nekoč vendarle morali nekje postaviti mejo oziroma končati sodne postopke, v katerih najbolj služijo odvetniki. V teh tožbah so zaslužili že več kot 100.000 evrov in občutek imam, da jim kar paše, da lahko postopke vlečejo naprej. Žalostno je, da se zaradi tega slabo piše učencem in zaposlenim na šoli, ki za vse skupaj niso popolnoma nič krivi," pojasnjuje župan Kos.

Zaradi izvršbe po eni od pravnomočno rešenih tožb družine Čeh je šola ostala brez denarja za plače že pred približno petnajstimi leti. "Ker na računu ni bilo denarja, smo za nekaj dni ostali brez plač, vendar smo z ministrstvom hitro našli skupen jezik in rešili problem. Upam, da bo tudi zdaj tako, ker bo sicer prihodnji mesec res velik problem. Da smo lahko izplačali plače, nismo poravnavali nekaterih drugih položnic," pravi ravnateljica.

Problemi nastali zaradi pravdnih stroškov

Likvidnostni problemi so nastali zaradi izvršbe nekaj več kot 37.000 evrov, ki jih je bilo treba po odredbi sodišča plačati za pravdne stroške zadnje tožbe. Pred kratkim je namreč postala pravnomočna sodba, s katero je družina Čeh iztržila višjo rento. Po besedah župana je država družini v zadnji tožbi plačala 97.000 evrov, kar predstavlja 70 odstotkov glavnice skupaj s stroški, občina Žalec pa preostalih 30 odstotkov oziroma 41.500 evrov. Problem je nastal, ker je šolsko ministrstvo podvomilo, ali je res dolžno plačati tudi 70 odstotkov pravdnih stroškov. Ministrstvo za finance je prosilo za nasvet, vendar odgovora menda še ni prejelo. Ker denarja za ta namen ni nakazalo, je prišlo do izvršbe na transakcijskem računu šole.

"Žalostno je tudi to, da mora šola sama plačevati odvetnika, medtem ko imajo na ministrstvih svojo pravno službo. Tako je denimo imela stroške tudi s tem, da je pridobila pravno mnenje glede plačila pravdnih stroškov. Pravnik je prepričan, da bi se tudi ti stroški morali deliti v razmerju 70 proti 30," je še pojasnil župan, ki ga prav tako skrbi, kako bo občina zbrala denar za plačilo 30 odstotkov pravdnih stroškov. Denar, ki ga plačujejo družini za rento, imajo rezerviran v proračunu, pravdni stroški zaradi zadnje tožbe pa so prišli nenapovedano. Plačali bi jih lahko samo iz rezerv, ki pa so tudi zelo omejene zaradi stroškov, ki so v občini nastali zaradi neurij.