UNICEF sicer opozarja, da v 35 članicah EU in OECD z razvitimi gospodarstvi v revščini živi kar 30 milijonov otrok, dodatno revščino pa povzroča vedno večja gospodarska kriza, posledično pa tudi brezposelnost. Od vsake države je odvisno, kako se spopada s socialnimi težavami svojih državljanov, saj lahko s številnimi ukrepi vlade storijo mnogo.

Pri nas, na primer, bo leta 2013 revna vsaka družina z dvema otrokoma, ki bo imela samo enega visoko izobraženega zaposlenega, ki ne bo zaslužil več kot 1260 evrov na mesec, so opozorili na Socialni zbornici Slovenije.

Otrok je "prikrajšan", če mu manjkata najmanj dve (od 14) osnovnih dobrin, med katerimi so tudi trije obroki na dan, miren prostor za pisanje domače naloge, poučne knjige na domači knjižni polici, dostop do interneta, in še.

Stopnja prikrajšanosti otrok pri nas je 8,3-odstotna, kar je primerljivo s situacijo na Češkem, Cipru in v Španiji. 17,3 odstotka prikrajšanih otrok prihaja iz družin z enim staršem, 32,9 odstotka otrok staršev z nižjo izobrazbo in kar 43,6 odstotka otrok iz družin, kjer je eden ali sta celo oba starša brezposelna.