Kitajski časopisi so prevzgojno kazen za mladega blogerja izkoristili za kritiko utišanja "negativnih misli"

"Dajte mi svobodo ali smrt." Majica s tem napisom, kupljena prek spleta, je bila eden od dokazov, da 25-letni Ren Jianyu podtalno deluje proti državi oziroma ruši oblast komunistične stranke Kitajske. Dodano ji je bilo še kakšnih sto miniblogov, kar je bilo dovolj, da si je na uradu za javno varnost v zaradi padlega partijskega veljaka Bo Xilaia zdaj že razvpitem Chongqingu prislužil dveletno prevzgojo v delovnem taborišču. Policija mu je sprva hotela naprtiti zaporno kazen, a je tožilstvo zavrnilo zahtevek za Renov pripor z utemeljitvijo, da ni pravih dokazov za njegovo protidržavno dejavnost. Vendar imajo lokalne oblasti na Kitajskem še druge vzvode mimo sodnih in zakonskih, da prevzgojijo takšne, ki prek spleta širijo "negativna sporočila".

Toda Ren se ni znašel v središču kitajske in s tem tudi svetovne pozornosti zaradi svojega domnevnega disidentstva, v katerem je zvečine le prepošiljal zapise drugih, med njimi celo vidnih kitajskih profesorjev prava, ki poučujejo vladne uradnike na partijskih šolah. Svoje je dodajal predvsem s kritikami Bo Xilaia in opažanji na začasnem delovnem mestu, ko je kot diplomat biotehnike v sklopu vladnega programa prenosa fakultetnih znanj na ruralna območja delal kot javni uslužbenec v neki vasi pri Chongqingu. Med temi je bila še najsmelejša opazka, da ima kitajska vlada zdaj naslednji problem: "Ne upravlja tistega, kar bi morala upravljati, če pa že upravlja, to počne nespametno."

Prevelika gorečnost urada za javno varnost v Chongqingu je bila zato povod za nenavadno reakcijo kitajskih medijev na Renovo dveletno prevzgojo. Vplivni tabloid Huánqiú Shíbao, ki je v lasti partijskega glasila Renmin Ribao, je zapisal, da je "skrb zbujajoče, da so lahko ljudje kaznovani za izrekanje ali zapisovanje kritičnih misli v sodobni Kitajski", ter dodal: "Kazen za negativna izražanja je politična praksa, ki je bila značilna za nekatere države pred 20. stoletjem. Je zastarela in v nasprotju s sedanjo svobodo govora in vladavino prava." Podobno so reagirali še nekateri pekinški časopisi. Pred napovedano bližnjo zamenjavo v samem vrhu kitajske oblasti tako prek Ren Jianyuja, za katerega Kitajci pred kratkim še slišali ne bi, dobivajo določeno sporočilo. Za optimiste je to znak, da se država pripravlja na še en veliki, tokrat politični premik. Nenazadnje je Ren naprej po spletu prepošiljal tudi taka sporočila, kot so "Konec partijski diktaturi, naj živita svoboda in demokracija!", k sliki verjetnega novega kitajskega premierja Li Keqianga pa pripisal "Mafijski vodja". Realnejša ocena pa je, da se zgolj pripravlja mala reforma dosedanjega "prevzgojnega sistema", v katerega lahko policija in še nekatere druge varovalne inštitucije mimo sodišča posameznika pošljejo tudi za štiri leta.