Andrija Pušić je zaposlen v računalniškem podjetju. Pri piratih je pristal, ker ga je pritegnilo to, s čimer se je začel ukvarjati njegov sin. "Kot inženir verjamem, da je treba stvari nenehno izboljševati." Demokracija mu veliko pomeni in zlasti v zadnjem času mu je postalo jasno, da se bo treba zanjo boriti. "Resda ima demokracija danes težave, a je zato še ne moremo kar ukiniti. Moramo jo izboljšati."

Fluidna demokracija

Prav s svojim razumevanjem demokracije je piratska stranka unikatna in dobrodošla novost v slovenskem političnem prostoru. Sašo Miklič je politolog, ki se z neposredno elektronsko demokracijo ukvarja že dalj časa. Ko pride do e-uprave in e-participacije, pravi, je Slovenija moderna država. Poudari, da so ustavni temelji slovenske države zelo demokratični. Vključujejo možnost ljudske iniciative in referenduma. "Problem je v izvedbi. Formalno so stvari dobre, a obstajajo sistemske blokade in ovire, ki preprečujejo, da bi se vse to, kar je formalno sicer omogočeno, lahko uporabilo. Sedanji vladni voditelji se obnašajo, kot da vse vedo bolje od nas. Prepričujejo nas, da je za naše dobro, da ravnamo, kot oni zapovedo. Kompetentnost pa se meri po tem, kako zvest si. To je garnitura osamosvojiteljev, ki je neskončno mrzila partijo, zdaj pa se sami enako obnašajo."

Ko govori o krizi, jasno in suvereno, poudarja stopnjevanje. "Krizo so politiki pripeljali do ravni, ko se krizo ustvarja. Pa so že zdaj večino zakonov sprejeli po izrednih postopkih. Kaj so ti fantje počeli zadnjih dvajset let? Zdaj nam govorijo, da moramo mi plačati za vse. Svetujejo, naj varčujemo pri pivu, kavi, na dopustu, oni pa se vozijo z zasebnimi letali."

Prepričan je, da je treba reformirati polje političnega in političnost življenja vseh približati vsem. "Politična stranka je točka tvoje svobode, če jo narediš tako, zares demokratično. Od tam se širiš. Za to potrebuješ določeno organiziranost, kajti eno so ideje, drugo pa izvedba. Aktivizem klecne na operativi. Potrebuješ sistemske rešitve. Ni dovolj, da le vdreš v parlament. Kaj boš pa potem?"

Pirati govorijo o fluidni demokraciji (liquid democracy). Vsak lahko poda predlog o temi, na katero se spozna ali ga zanima. Predlog gre nato skozi nadgradnjo, da doseže primerno stopnjo strokovnosti, nato pa o njem glasujejo vsi člani stranke. Če se večina s predlogom strinja, se vsebina vključi v program stranke. Internet je orodje večje vključenosti in sodelovanja. Omejitve so ustava in še zlasti človekove pravice.

Meta Kokalj, ki je na ustanovni kongres prišla skupaj s Sašom Mikličem, se prišteva med simpatizerje piratov. Na lastne oči se je prepričala, da delijo zavzetost za transparentnost, pravno državo, neposredno demokracijo in samooskrbo. Zraven je prišla zaradi impotentnosti civilne družbe ob krčenju možnosti, da bi lahko soodločali znotraj predstavniškega sistema demokracije. "Upam, da bodo pirati razvili neposredno demokracijo. To je bistvo. Najprej znotraj stranke, nato širše v političnem prostoru. Niso tipična stranka, bližje so platformi za neposredno demokracijo. Kajti le od znotraj lahko sistem spremeniš in uveljaviš neposredno demokracijo. V parlament lahko prideš kot stranka. Oni so ta vmesna faza." Prepričana je, da lahko prav neposredna demokracija opolnomoči kolektivno znanje vseh.

Nova politična generacija?

Za uspešno izvedbo kongresa so bili tam tudi mnogi, ki so pomagali pri njegovi pripravi. Tako je svoje mesto v druščini opisal Miha Dobnikar. Študira kemijski inženiring in ga skrbi zloraba patentnih in avtorskih pravic na račun vseh tistih, ki si ne morejo privoščiti visokih cen zdravil. "To je svinjarija. In dejansko se s tem onemogoča razvoj. Pri piratih imam občutek, da lahko kot posameznik vplivam na spremembo. Če o svoji ideji prepričam dovolj ljudi, če vidijo, da je ideja dobra, lahko dobi zadostno podporo. Takih možnosti ne vidim pri nobeni drugi stranki v Sloveniji, vse delujejo kot zaprte družbe. Politiki tam se tako rekoč reciklirajo. Vpliv imaš lahko le, če se vanje rodiš." Prav nemoč ljudi, da bi vplivali na politične odločitve, vidi kot razlog, da se je ideja o državi, ki služi državljanom, spridila v državo, ki s samosvojimi odločitvami vse bolj krči možnosti ljudi.

Predsednik stranke Rok Deželak ob koncu večera o sebi pove, da je pomembno le, da je pirat, uporabnik in potrošnik digitalnih vsebin. Kot vsi drugi poudarja, da je to, kar govori, njegovo osebno mnenje. Prepričan je, da rešitve ekonomske krize ne morejo biti dosežene samo z ekonomskimi instrumenti. "Veliko stvari je treba izboljšati. Veliko pravic ubraniti. Situacija ni rožnata. A to imamo. Ne zanima me, da bi jamral, kaj vse me moti v Sloveniji. Zanimajo me priložnosti, kako situacijo izboljšati in kako z ljudmi najti najbolj konstruktivne rešitve na različnih področjih." Hkrati tako kot drugi sogovorniki izpostavlja odgovornost. Odgovornost posameznikov za vsako odločitev posebej.

Trenutno, pravijo, se financirajo sami, naloga v naslednjih tednih in mesecih pa je vzpostaviti močno bazo in pridobiti člane, sredstva. Sašo Miklič je prepričan, da največjo kontrolo in odgovornost delovanja dosežeš s transparentnostjo in možnostjo sodelovanja čim večjega števila ljudi. "Odprimo omare. Na vpogled vsem. Kajti več ljudi ko bo vključenih, manj bo korupcije, manj bo nejasnosti in bolj bomo vedeli, kaj se dogaja," je prepričan. "Ljudje želijo spremembe. Polovica volilcev v Sloveniji ne voli. Trideset odstotkov jih voli manjše zlo. To je 80 odstotkov ljudi, ki ne vedo, kaj bi počeli s področjem političnega. A se bo treba politično udejstvovati, kajti drugače stvari ne bomo mogli spremeniti. Da se zvečer s prijatelji strinjamo, da je vse narobe, ni dovolj." Ozre se naokoli po večinoma mladih fantovskih obrazih. "Upam, da smo morda prvi pri oblikovanju nove politične generacije."

Njen predstavnik je tudi Benjamin Ferreira. Smeji se, da je kot diplomant prevajalstva tehnično brezposeln, a se za nekaj mesecev odpravlja kot prostovoljec v Kambodžo. Ustanovni sestanek piratske stranke opiše kot dan, ko se je pisala zgodovina. "Vem, da zveni pretirano, a tu gre za demokracijo, kot bi morala biti. To je treba podpreti. Še posebej danes, v teh razmerah in ob politikih, ki nam vladajo." Poudarja, da ne mislijo vsi enako in se ne strinjajo o vsem. "Nismo ovce. Z izhodišči in stališči piratov do zdaj se strinjam. Če bodo začeli zganjati neumnosti, adijo!" Nikoli še ni bil na ulici med protestniki. Nobena politika do zdaj ga še ni nagovorila. "A če bo oblast še naprej nadaljevala s podiranjem slovenskega šolstva, če bodo nadaljevali s takšnim odnosom do izobraževanja, kot ga imajo zdaj, potem bom tudi jaz na ulici."

Pirati so uradno prišli na slovenske ulice, ki jih hočejo narediti politične. Njihov prvi preizkus bodo lokalne in evropske volitve 2014. Do takrat bodo na ulicah in po spletu iskali in sooblikovali vsebino svojega programa. Za zdaj so le posamezniki. Dvesto jih je, ki vztrajajo pri odgovornosti posameznikov in transparentnosti. Preizkušali bodo, kako zreli smo za naivnost zaupanja v soljudi. Vse je fluidno.