Če pa boste od kandidata za predsednika republike zahtevali, naj se izreče o sprejemljivosti posameznih trditev, takšno eksplicitno opredeljevanje kandidata pa je v predvolilnem času lahko zanj politično kočljivo, saj z njim tvega zamero med delom volilcev, bo odziv kandidata na vašo zahtevo postal test njegovega političnega konformizma. Test je pomemben, saj si od predsednika republike političnega konformizma ne želimo.

Vsem tem izhodiščem smo sledili, ko smo v uredništvu Objektiva oblikovali anketni vprašalnik, vanj vključili dvajset trditev s področja aktualnih tem javnih debat, kandidate za predsednika republike Boruta Pahorja, dr. Milana Zvera in dr. Danila Türka pa prosili, naj se o sprejemljivosti vsake posamezne trditve opredelijo z odgovorom "se strinjam", "se ne strinjam" ali "delno se strinjam". Trditve smo oblikovali sami ali pa smo jih preprosto prepisali iz časopisnih poročil, komentarjev, kolumen in s spletnih portalov. Kandidatom smo tudi dovolili, da v primerih, ko bi presodili, da njihova opredelitev potrebuje dodatno utemeljitev, to tudi podajo. Vendar naj bo kratka, se je glasilo naše naročilo.

Tabelo z odgovori predsedniških kandidatov si oglejte tukaj.

Ni šlo zlahka. "Politike vendar ne morete reducirati na 'da' ali 'ne'," smo slišali v nekem volilnem štabu. Ugovor so umaknili, ko smo jim pojasnili, da je trditev, zapisana pod zaporedno številko 15, v resnici prepis določbe družinskega zakonika, o katerem smo se državljani morali opredeljevati na referendumu. Če politika od državljanov pričakuje, da se zmorejo z eno samo besedo izreči o tako kompleksnem zakonskem besedilu, lahko državljani pričakujejo od politikov, da se zmorejo opredeliti o sprejemljivosti ene preproste povedi.

Kandidat Borut Pahor se ni opredelil o ničemer. Za izpolnitev vprašalnika, ki bi ga stala največ deset minut, mu je zmanjkalo časa, so nam sporočili iz njegovega volilnega štaba in nas povabili, naj ga obiščemo med neko njegovo udarniško akcijo v Triglavskem narodnem parku. Kandidata dr. Milan Zver in dr. Danilo Türk pa sta se našemu povabilu odzvala. Za sodelovanje se jima zahvaljujemo!

Uredništvo Dnevnikovega Objektiva