V zanimivem globalnem projektu širjenja zavesti o potrebi po ohranitvi pand je sodelovalo prek 60.000 tekmovalcev

Belo-črno obarvani nohti in v barvah ljubke pande oblikovani čeveljci so krasili Ashley Jaeger iz Tucsona v Arizoni. Živega mladiča pande v življenju še ni videla, ima pa 23-letna bioinženirka z ameriškega nacionalnega zdravstvenega inštituta doma ogromno zbirko plišastih pand. "Nobena druga žival na svetu me tako ne privlači," je razlagala sredi tega tedna v Washingtonu, kjer se je s še 23 drugimi ljubitelji nenavadnega medvedka udeležila posebnega tekmovanja za pambasadorko. Vse je še žalostila smrt komaj teden dni starega mladiča pande v washingtonskem živalskem vrtu, njihova velika želja pa je bila uvrstiti se v finale izbora, ki bo konec meseca Chengduju, ko se bo 16 ljubiteljev pand z vsega sveta potegovalo za enoletno "vstopnico" v tamkajšnji raziskovalni center.

Ta četrt stoletja po ustanovitvi, ko je sprejel in pozdravil štiri obolele pande iz divjine, uspešno skrbi za pande v živalskih vrtovih po svetu ter povečanje populacije v naravi, saj se jih je tam doslej uspešno skotilo že 124. Letošnjim na koncu le trem izbranim pambasadorjem bodo v omenjenem centru omogočili sodelovanje pri programu ohranjanja te in drugih ogroženih živalskih vrst ter tako imenovano globalno ohranitveno potovanje, v okviru katerega bodo prihodnje leto v 16 mestih po svetu, kjer se zoološki vrtovi lahko pohvalijo s pandami, med prebivalci promovirali zavest o pomenu njihove ohranitve.

Ideja o pambasadorjih se je rodila pred dvema letoma, tekmovanje o poznavanju teh izjemnih živali pa je tokrat pritegnilo več kot 60.000 kandidatov po vsem svetu. Šestnajst finalistov so izbrali v Washingtonu, Edinburgu, Singapurju in Pekingu. Ob pomoči znanstvenikov v Chengduju bodo ti svoja znanja o skrbi za pande tri tedne izpopolnjevali še v praksi, trem med njimi pa bo na koncu poleg naziva pambasador dodeljena še štipendija v višini 20.000 dolarjev za opravljanje enoletne posebne ambasadorske naloge, ki se je porodila v zanimivem sodelovanju zavetišča v Sičuanu, vodilne organizacije za obvarovanje živali v divjini World Wildlife Fund ter spletnih omrežij facebook in kitajskega tencent, ki sta uradna portala za prijave kandidatov za pambasadorje.