Kranjsko okrožno sodišče je v začetku meseca zavrnilo tožbo države proti ljubljanski nadškofiji za razveljavitev sporazuma o Blejskem otoku. Otok bo tako ostal v 45-letnem brezplačnem najemu oziroma upravljanju blejske župnije.

Simoniti nepremičnine na otoku podaril Cerkvi

V prvem mandatu vlade Janeza Janše je takratni minister za kulturo Vasko Simoniti podaril Cerkvi nepremičnine na Blejskem otoku, otok pa oddal v brezplačen najem za 45 let. Nepremičnin brez odobritve parlamenta vlada ne sme darovati, zato je ministrstvo za kulturo po odhodu ministra Simonitija takoj naročilo pravno mnenje o spornem dogovoru in sam postopek traja že skoraj tri leta, so zapisali v sporočilu.

Ker je kranjsko okrožno sodišče odločilo, da gre pri tožbi Republike Slovenije proti župniji za že razsojeno stvar, je imelo ministrstvo čas za pritožbo. Ker se ni pritožilo, še več, ker se je zavilo v molk, to po prepričanju poslanske skupine pomeni, da so nepremičnine na Blejskem otoku podarjene RKC.

Turku je "za interes vseh državljanov in državljank malo mar"

Minister Turk pa je, kot so zapisali, še enkrat dokazal, da se "rad udinja interesom zgolj nekaterih, medtem, ko mu je za javni interes, interes vseh državljanov in državljank malo mar".

Nepremičnine na Blejskem otoku bodo tako lastnina RKC, čeravno ta do njih ni upravičena, kar je ob denacionalizacijskem postopku potrdilo tudi ustavno sodišče, in čeprav iz sodbe kranjskega sodišča izhaja, da v postopku izvedeni dokazi kažejo na to, da je s sporazumom potekal nedopusten promet z nepremičninami. Ker se minister za pritožbo ni odločil, to pomeni, da je zavestno škodoval interesom države zato ni primeren za opravljanje funkcije ministra, so še zapisali.

Kot so pojasnili na ljubljanski nadškofiji, so z odločitvijo sodišča v Kranju glede Blejskega otoka zadovoljni in pričakujejo, da je s tem zadeva zaključena.