Dokler proces prodaje ne bo končan, "ne bom komentiral špekulacij o interesu in o neverjetnih številkah, ki jih berem v slovenskem tisku, lahko le ponovim, kar sem rekel včeraj, da kaže dobro", je dejal premier v odzivu na poročanje medijev o velikem interesu za nakup obveznic.

Premier sicer upa, da bo Slovenija s prodajo obveznic pridobila potreben manevrski prostor za izvedbo petih načrtovanih ukrepov za izhod iz krize: proračuna, zakona od državnem holdingu, zakona o sanaciji bank ter reforme trga dela in pokojninskega sistema.

A cena tokratnega slovenskega zadolževanja bo po Janševih besedah, tudi če bo to uspešno, visoka. "Treba je povedati, da bi lahko bila ta cena vsaj za 20 do 25 odstotkov nižja, če bi Sloveniji uspelo pred prodajo teh obveznic vpisati v ustavo fiskalno pravilo. To nas ne bi nič stalo, bi pa bistveno pocenilo naše zadolževanje. Tu govorimo o desetinah milijonov evrov, ki jih nikjer ne bi dobili tako poceni, kot bi jih s to spremembo ustave," je pojasnil.

"Te dodane vrednosti, ki bi jo lahko prispevala slovenska opozicija, žal tukaj ni bilo, zato bo to zadolževanje dražje," je poudaril. "A kljub temu upamo, da bo vzdržno in da je to zadnjič, ko bomo plačali tako visoko ceno za zadolževanje," je še dodal.