V obrazložitvi nagrade piše, da se je Ramoveš ustvarjanja poezije lotil kot dejanja absolutne svobode. Neizmerne odgovornosti se je zavedel najpozneje v tistem hipu, ko se je odločil, da bo namesto v knjižni slovenščini pisal v narečju Poljanske doline. Na prvi pogled je izbral manj kultivirano govorico, toda njegova odločitev je bila odločitev umetnika. Narečje je bila zanj edina možna govorica za ubeseditev sveta svoje poezije, ki ga je v pesniški zbirki Skuz okn strejlam kurente ubesedil brezkompromisno in dosledno.

V njegovih pesmih "ne plapola kri, ampak tesnoba"

Vsebinsko je pesnik ubesedil temačen univerzum, širok diapazon zla, ki med drugim sega od nakazane slutnje do mračne podobe in srhljivega sveta. V njegovih pesmih "ne plapola kri, ampak tesnoba. Ta ne pozna hitrosti, naglice, ampak preprosto je", še piše v obrazložitvi.

O letošnjih nominiranih pesniških zbirkah je odločala žirija v sestavi predsednice Darje Pavlič in članov Vena Tauferja, Marka Golje, Irene Novak Popov in Primoža Čučnika. Slednji je nagrado prejel lani za pesniško zbirko Kot dar. Pavličeva je na današnji novinarski konferenci dejala, da je imela žirija težko delo, saj je bila soočena z velikim številom pesniškim zbirk. Letno namreč v Sloveniji izide med 250 in 300 pesniških zbirk.

Izbrane pesniške zbirke Skuz okn strejlam kurente ter Pesmi v snegu Alenke Jenstrle Doležal, Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocijančiča, Najboljši so padli Katje Perat ter Via Francigena Marcella Potocca so zelo različne. Razlikujejo se tako po vsebini kot po avtorski pisavi, zato jih je težko primerjati med seboj, je povedala predsednica žirije. Ključni kriterij pri izbiri je bila izvirnost tako v tematiki kot v načinu izraza.

Podelitev bo 24. oktobra

Pavličeva je predstavila tudi ostale nominirane pesniške zbirke. Pesniško zbirko Jenstrle Doležalove Pesmi v snegu zaznamuje intelektualna govorica zrele ženske, s katero spregovori o odnosu do svojega telesa ter o iskanju identitete. Kocijančičeva pesniška zbirka Primož Trubar zapušča Ljubljano je posebna, tako Pavličeva, v tem, da se avtor skrije za osebnostjo Trubarja in se prek vživljanja v njegovo vlogo sprašuje tudi o današnjem času.

Najboljši so padli Peratove je po besedah Pavličeve zbirka mladega dekleta, ki se intenzivno odziva na današnji čas. V družbeni svet vstopa skozi poezijo, s katero opozarja na nesmiselnost obstoječih struktur. Potoccova Via Francigena pa je zbirka zelo kultiviranih pesmi in podob, ki prihajajo iz umetniških svetov. Tematsko se pesmi dotikajo odnosa do drugega.

Jenkovo nagrado bodo Ramovešu izročili v prostorih DSP v sredo, 24. oktobra. Prireditve v sklopu Jenkovih dnevov se bodo začele v ponedeljek v Mavčičah s srečanjem z nagrajencem in branjem nominirancev. Dan pozneje bodo na DSP pripravili srečanje z dijaki ljubljanskih gimnazij in pesnico Stanko Hrastelj, v četrtek pa bo v Novem mestu sledil še literarni večer z Ramovešem.

Jenkova nagrada je stanovska nagrada, ki jo društvo podeljuje od leta 1986. Prvi Jenkov nagrajenec je bil Niko Grafenauer.