DNS in ZNP sta vlado, ko je ta odločala o selektivnem dvigu DDV-ja na tiskane medije in znižaju RTV-prispevka, jasno opozorila na škodljivost takšnega ukrepa. Opozorila so naslovili na vlado, finančno ministrstvo, pristojnega ministra za izobraževanje, kulturo, znanost in šport, predsednika državnega zbora in vodje poslanskih skupin ter širšo javnost. "Zaradi izkazanega interesa pa tudi tuja veleposlaništva v Sloveniji," so danes odgovorili na očitke, objavljene na portalu Siol.net.

"To so trdili tudi za prvo peticijo proti vladi Janeza Janše, čeprav je vsem jasno, da je šlo za izrazit politični akt. Društvo novinarjev je že takrat stopilo na spolzka tla svojega dnevnopolitičnega udejstvovanja, zdaj pa že nekaj let odkrito deluje kot politična stranka," so pojasnili na Siol.net in peticijo označili za pamflet. Društvu novinarjev Slovenije so na Reporterju očitali tudi, da v pismu nasprotuje ustanovitvi nove televizije Planet TV, čeprav naj bi prav slednja prispevala k večji pluralnosti medijskega prostora, pomenila pa bi tudi nova delovna mesta.

Na DNS so pojasnili, da so pismo oziroma poziv namenili samo interni – novinarski javnosti. Če bi se vladne namere začele uresničevati, bi z njim seznanili tudi širšo javnost in jo pozvali k podpori. "Politiki in javnosti od vsega začetka predstavljamo zgolj in samo strokovne argumente. To potrjuje tudi dejstvo, da so se našim prizadevanjem pridružila tako delodajalska kot tudi delojemalska združenja," so še pojasnili in zavrnili namigovanja, da se spuščajo na nivo političnega aktivizma.

Ker so kvalitetni mediji, ki nadzorujejo nosilce moči, eden od temeljev demokratične in odprte družbe, v DNS napoveduje boj proti ukrepom, ki ogrožajo obstoj in prihodnost resnega novinarstva v državi. O nevarnosti, ki jo predstavlja dvig DDV oziroma znižanje RTV-prispevka za javno radiotelevizijo, pa bo društvo še naprej obveščalo "kogarkoli, ki bo pripravljen tudi prisluhniti - od nevladnih organizacij do mednarodnih novinarskih institucij".