Italijani so si zamislili izvedbo paralelne slalomske tekme na ostankih nekdanjega največjega antičnega stadiona, Circusa Maximusa v Rimu. Če bo šlo vse po načrtih, bi prvo takšno dirko videli že leta 2014 ali 2015, je sporočila Fisi.

Na uradnem obisku in ogledu morebitnih prizorišč v Rimu je bil v četrtek tudi direktor alpskih tekmovanj pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) Günter Hujara in zamisel podprl. "Če želimo imeti tekmo v mestu, bi težko izbrali boljše prizorišče. Mislim, da bi dobili velik spektakel, tako za smučarje kot za gledalce," je menil Hujara.

Ker naravne razmere Rima ponavadi ne uvrščajo med zimskošportna središča, so zagreti prireditelji že pripravili načrt, kako bodo izvedli tekmo. Postaviti nameravajo umetno strmino, start na 250 metrov dolgi ploščadi bo na višini 60 metrov. Umetni sneg pa bodo izdelali v zaprtih hangarjih in ga nato pripeljali na prizorišče. Zadnjo besedo bo sicer imela tudi mestna komisija za varstvo naravne in kulturne dediščine, ki mora prižgati zeleno luč za dogodke na antičnih ostankih.

Če bodo zamisel tudi uresničili, pa Rim ne bo prvo velemesto s smučarsko tekmo med vratci na najvišji ravni. V prihajajoči sezoni sta namreč na sporedu svetovnega pokala paralelni tekmi v Münchnu in Moskvi.