Za trenutek poskusite hoditi v čevljih učiteljice z dvema otrokoma. Kot zaposlena v javnem sektorju se je z zakonom o uravnoteženju javnih financ soočila z znižanjem plače, poslovila se je od regresa, v prihodnjem letu pa jo čaka še eno znižanje. Zaradi uvrstitve v 5. ali 6. dohodkovni razred se je otroški dodatek, ki ga je prejemala, znižal za 10 odstotkov. Če ima oba otroka v vrtcu, mora po novem tega plačati še za drugega. Tudi če nima obeh otrok v vrtcu, se je tistemu v osnovi šoli znižala subvencija za prehrano, srednješolec pa je ostal brez brezplačnega toplega obroka. Če eden izmed njenih otrok že študira in prejema štipendijo, bo zdaj dobival nižjo. In še prek študentske napotnice se mu več ne splača delati. Da o smiselnosti doseganja diplome, ki ni več garancija za dobro službo, raje ne govorimo.

Če je naša namišljena učiteljica mati samohranilka, si je njene dejanske razmere skoraj nemogoče predstavljati, ker njena moč, če jo ima, meji že na junaško. Če ima partnerja, ki ji pomaga, potem pa je bolje, da utihne. Vsaj tako so ji svetovali v (umaknjenem) članku z naslovom Ženske, včasih morate preprosto utihniti na portalu siol.net, kjer je bilo pred vrsto nasvetov navedeno: "Danes vas bomo naučili, kako nadzorovati svoj jezik in preprosto utihniti. Včasih je to najboljše zdravilo za vajine težave."

Glasno upiranje bi bilo mogoče, če po duši "militantne feministke" ne bi imele premalo časa. Tega je v zadnjem času treba izkoristiti za preživetje. Stati pred parlamentom, medtem ko so otroci doma prepuščeni sami sebi ali lačni, bi bilo deležno obsojanja z vseh strani. Rešitev problema je na položaje moči imenovati čim manj žensk in kvote pomesti pod preprogo, ob vsakem uporu pa zabrusiti, da je v kriznih časih to drugorazredna tema.

Drugorazredna tema bi bila, če bi politika posegala zgolj na področja sanacije bančnega sistema in spodbujanja gospodarske rasti in ne v prav vse pore naše družbe. "Mislim, da smo dovolj sposobni (če si to želimo), da se ukvarjamo z več kot eno stvarjo hkrati in da v eni težavi ne smemo iskati izgovora za ignoriranje druge," je večplastnost demokratične družbe lepo pojasnil eden izmed naših spletnih bralcev. Pesek v oči javnosti je vsak nasproten argument.