"Naša država polaga veliko upanja v to preiskavo, zato je Srbija pripravljena na polno sodelovanje s posebno skupino preiskovalcev," je dejal Nikolić po srečanju z Williamsonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebna skupina preiskovalcev EU trenutno preverja trditve, da so kosovski Albanci med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999 odvzemali organe ujetnikom, Srbom in pripadnikom drugih narodov, ki jih je nekdanja Osvobodilna vojska Kosova (OVK) takrat zadrževala v Albaniji. Njihove organe naj bi prodajali na Zahod.

Poročevalec Sveta Evrope Dick Marty je sicer poveljnike nekdanje OVK, vključno s kosovskim premierom Hashimom Thacijem, obtožil, da so bili vpleteni v organiziran kriminal in trgovino z organi med spopadi na Kosovu konec 90. let prejšnjega stoletja.

Tako Kosovo kot Albanija sta obtožbe zanikala in zavrnila Martyjevo poročilo, Evropska unija pa je posebni delovni skupini z Williamsonom na čelu naročila preiskavo dogajanja.

Do srečanja med Williamsonom in Nikolićem je sicer prišlo, potem ko je srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević pred dnevi sporočil, da je našel pričo, ki je sodelovala pri odvzemanju organov srbskega ujetnika.

V pogovoru, ki ga je pripravila srbska televizija, je neimenovana, albansko govoreča priča razkrila, kako je odstranila srce srbske žrtve.