Letos uveden pokalni niz je ob koncu očitno dosegel svoj namen, čeprav organizator, Kolesarska zveza Slovenije, med letom temu ni namenjal nobene pozornosti. V ta niz so šteli vse največje prireditve v Sloveniji, vključno z dirko Po Sloveniji. "Vem le to, da je Kristijan v prednosti in da bi ga moral premagati, če bi ga želel prehiteti," pravi Jani Brajkovič, ki zaostaja za 13 točk. Vendar ima proti vsestranskemu Korenu na ravninski trasi zelo malo možnosti. Primorec si je že z zmago na Kriteriju v Medvodah privozil dovolj tudi za taktično prednost, da si bo za nagrado prislužil uporabo avtomobila. Brajkovič pred dnevi niti ni vedel, da je pokal Škoda druga razvrstitev, kot je Zlato kolo.

V Podsmreki bodo namreč že tradicionalno podelili lovoriki najboljšim v sezoni, kjer je kriterij svetovna lestvica. Jani Brajkovič bo Zlato kolo prejel četrtič, sledita Simon Špilak in Borut Božič. Med dekleti bo šla prestižna mala skulptura znova v roke Poloni Batagelj, na lestvici UCI ji sledita Petra Zrimšek in Urša Pintar. Med mlajšimi člani, kjer je točkovanje za Zlato kolo podobno pokalu Škoda, je Jan Tratnik že zmagovalec. Gre za popolno prevlado kolesarjev Radenske, varovancev trenerja Marka Polanca. Med deseterico so le še trije kolesarji Save.

Zmago v Podsmreki bo branil Grega Bole, prvi specialist za jesenske domače klasike. Je tudi edini, ki je z dirko v Pekingu za WorldTour sezono potegnil najdlje. Na zaključni dirki večina kolesarjev ni več v tekmovalnem ritmu. Brajkovič in Borut Božič sta preteklo soboto nastopila na "VinoShow", poslovilni dirki Alexandra Vinokurova v Monaku, a je bila to bolj zabava kot dirka. Enako kot se obeta na obrobju Ljubljane.