"Upoštevali smo že precej njihovih pripomb, danes pa smo odprli tista vprašanja, o katerih se bomo še usklajevali. Med drugim predlagajo višje davčne olajšave za vključevanje v dodatno pokojninsko zavarovanje," je minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak povedal v izjavi za javnost po sestanku.

"Razumem njihova sporočila, da so potrebne dodatne spodbude, kajti drugi steber bo imel v prihodnje zelo pomembno vlogo tako zaradi demografskih trendov kot zaradi sistema osnovnega pokojninskega zavarovanja. Vendar pa so mnenja o tem, ali so davčne olajšave res prava spodbuda za večje vključevanje v to zavarovanje, nekoliko različna," je pojasnil.

Izvajalci po njegovih besedah predlagajo nekoliko višjo, "a še vedno vprašljivo stimulativno orodje za vključevanje zlasti v času krize, ko denarja ni", je povedal.

Upoštevali več vsebinskih pripomb

Zagotovil je, da so upoštevali tudi več njihovih vsebinskih pripomb in ne le tiste, ki so tehnične narave. Tako je npr. upoštevan predlog "glede možnosti naložb oz. bolj fleksibilne naložbene politike", je dejal.

Minister poudarja, da na vladni strani ne želijo stimulirati dvigov zbranih sredstev v enkratnem znesku. "Menimo, da je to lahko zgolj izjema. Pravilo je, da je dodatno pokojninsko zavarovanje namenjeno dodatni pokojnini," je poudaril.

Po njegovih besedah so govorili tudi o provizijah upravljavcem. Ocenjuje, da enoodstotna provizija zadošča. "Glede na to, da upravljajo več skladov - eni so z zajamčenim donosom, drugi so nekoliko drugačni - enoodstotna provizija zadošča," je dejal.

"Z njihove strani nisem dobil hudih argumentov, tako da nisem povsem prepričan, da bi tu potrebovali dvig," je pojasnil. A dodaja: "Če pa bomo o tem razmišljali, bomo zelo selektivni - za določene sklade da in za določene ne."

Kot je na posvetu o dodatnem pokojninskem zavarovanju, ki ga je danes priredila Pokojninska družba A, povedal predsednik uprave te družbe Peter Filipič, izvajalci predlagajo, da se pri kolektivnem zavarovanju višino davčne olajšave za dodatno pokojninsko zavarovanje dvigne s 5,844 odstotka bruto plače na sedem odstotkov.

Zaposlenim, ki so starejši od 55 let, naj se po predlogu prizna dodatna olajšava v višini štirih odstotkov bruto plače, starejšim od 45 let v višini dveh odstotkov in starejšim od 35 let v višini enega odstotka, je dejal.