Veselko je generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simona Vrhunca o odstopu obvestil v ponedeljek, dogovorila pa sta se, da bo delo kot vršilec dolžnosti opravljal še najdlje eno leto. Ob tem je Veselko poudaril, da delo na oddelku za travmatologijo poteka normalno in da so bolniki oskrbljeni.

Kot je povedal, je poleg premajhnih pristojnosti problematična tudi organizacija dela na urgenci, ki so jo reševali tudi z mladimi zdravniki. "Birokratizacija je del problema. Gre predvsem za to, da so postopki, ki so potrebni za to, da organiziramo delo, da pridobimo kadre, postali dolgotrajni in neučinkoviti," je pojasnil in dodal, da je ta problem prisoten že ves čas, z zakonom za uravnoteženje javnih financ pa se je še nekoliko zapletlo.

Nad novico o odstopu Veselka presenečen

Strokovni direktor kirurške klinike UKC Alojz Pleskovič je v izjavi dejal, da je bil nad novico o odstopu Veselka presenečen, saj sta vedno korektno sodelovala. Tudi on je poudaril, da delo kljub odstopu poteka normalno. Dodal je, da je Veselka prosil, naj razmisli o svoji potezi, ter mu povedal, da je dobrodošel, če si premisli.

Pleskovič je povedal še, da se strinja, da bi morali imeti predstojniki oddelkov več pristojnosti in dodal, da si jih več želi tudi sam, saj brez njih ni vzvodov za ukrepanje ob težavah.

Tudi po besedah Vrhunca ima Veselko možnost, da si premisli. Pojasnil je, da so se dogovorili, da z iskanjem novega predstojnika tudi zaradi tega nekaj mesecev počakajo.

"Mi se ves čas srečujemo s tem, da moramo slediti postopkom, ki so predpisani z zakonodajo. Smo v recesiji in zdravstvo tudi nosi del tega problema," pa je Vrhunec povedal o posledicah varčevanja. Dejal je, da je varčevalni zakon določene postopke zakompliciral in dejal, da pri reševanju težav sodelujejo z ministrstvom za zdravje.

Vrhunec je komentiral tudi izjavo Veselka, da bo treba zaradi ukrepov zakona za uravnoteženje javnih financ skrčiti urgenco. Poudaril je, da do tega ni prišlo ter povedal, da po njegovem mnenju delo na urgenci in obravnava bolnikov ne moreta biti ogrožena. "Težko si predstavljam, da bi se na urgentni dejavnosti karkoli krčilo," je dejal.

Povedal je še, da zaenkrat ni kadrovske stiske, so se pa zavlekli postopki zaposlovanja novega kadra zaradi varčevalnega zakona.