TNK-BP je tretje največje rusko naftno podjetje po proizvodnji. Polovico ima v lasti BP, drugo polovico pa skupina štirih ruskih milijarderjev, zbranih v skupini AAR. Lastnika sta si bila vse od ustanovitve koncerna pogosto v laseh in se oba strinjata, da njuno skupno lastništvo ni dobra ideja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

BP je tako junija napovedal, da bo prodal svoj delež. Rosneft je od takrat veljal za najbolj verjetnega kupca, čeprav so tudi v AAR napovedovali, da bi lahko izplačali BP. Delničarji AAR so sicer v torek podpisali sporazum, v skladu s katerim bodo tudi svoj delež kasneje prodali Rosneftu.

Po opozorilih strokovnjakov bi morebiten prevzem polovičnega deleža podjetja TNK-BP s strani Rosnefta drastično spremenil ruski energetski sektor, Rosneft pa bi na lestvici največjih naftnih družb, ki kotirajo na borzi, prehitel ExxonMobil.

V ruski vladi sicer pomisleke o morebitni monopolizaciji sektorja zavračajo, čeprav bi s prevzemom država po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dobila največji nadzor nad ruskim naftnim sektorjem od obdobja Sovjetske zveze.

Prevzem 50-odstotnega deleža družbe TNK-BP bi lahko Rosneft po nekaterih ocenah stala do 25 milijard dolarjev. Bonitetna hiša Fitch je sporočila, da bi vsak nov dolg nad 15 milijard dolarjev lahko negativno vplival na bonitetno oceno ruskega naftnega giganta.

Britanski časnik Financial Times sicer poroča, da naj bi šlo za dogovor v denarju in delnicah. BP bi tako lahko postal med 10- in 20-odstotni lastnik Rosnefta. Trenutno ima v njem 1,4-odstotni delež.

Upravni odbor BP naj bi o ponudbi razpravljal v petek in sprejel odločitev čez konec tedna. V Rosneftu pa medtem poudarjajo, da je vse še v fazi dogovorov in da nič ni gotovo.