Predstavnik kandidature Valenčičeve Boris Valenčič se je namreč na seji DVK oklical za "prvega slovenskega kralja" in ocenil, da zato njegova podpora Valenčičevi zadostuje za kandidaturo. Pritožbo nad odločitvijo DVK sicer lahko vloži v roku 48 ur.

Direktor DVK Dušan Vučko je po seji komisije v izjavi novinarjem pojasnil, da bo DVK počakala na odločitev Vrhovnega sodišča RS glede pritožbe. Glede na roke se po njegovih besedah vse lahko izteče v ponedeljek, ko se opolnoči izteče rok, ko lahko posamezni kandidati še umaknejo soglasje h kandidaturi. Pri tem je poudaril, da gre za tri resne kandidate - Danila Türka, Milana Zvera in Boruta Pahorja - in zato tega ni pričakovati.

V torek bo tako DVK opravila žreb za vrstni red kandidatov na glasovnicah, ki bodo zatem šle v tisk.

DVK je danes dorekla tudi pravila o ugotavljanju izida glasovanja po uradnih praznih glasovnicah na volitvah predsednika republike. Če bo volivec na glasovnico napisal politično stranko, glasovnica ne bo veljavna. Bo pa veljavna, če bo volivec nanjo napisal zgolj ali ime ali priimek kandidata.

Najboljše zagotovilo za veljavnost glasovnice in glasu pa je, poudarja Vučko, da volivec obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Člani DVK so na današnji seji sprejeli tudi sklep o pravici nadomeščanja poslanca DZ Ljuba Žnidarja, ki je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Ta pravica pripada Alenki Koren Gomboc, ki je v sredo tudi izjavila, da je pripravljena opravljati funkcijo.