Oba sta zaradi krize in reform izgubila mandat predsednika vlade. "Oba sva pustila rano znotraj stranke, ki sva jo vodila," je pojasnil Pahor in dodal še, da oba večkrat izbereta pesem My Way od Franka Sinatre.

Bivši nemški kancler je uvodoma dejal, da je prišel na obisk zaradi povezanosti med državama, mestoma in s slovenskimi socialdemokrati. "Nemčija je pomembna partnerica Slovenije in to velja tudi obratno," je zatrdil.

Schröder je sicer v govoru poudaril nujnost reform v EU in njenih članicah. Prepričan je, da za Evropo ni druge pametne alternative, kot je EU, izobraževanje pa je po njegovem mnenju temelj blagostanja države.

Po Pahorjevih besedah ju s Schröderjem povezuje več stvari, od odločenosti za reforme do predanosti evropski ideji, druži pa ju tudi dejstvo, da ju je zavzemanje za reforme doma stalo priljubljenosti in izgube tako premierskega mandata kot naslednjih volitev.

Schröder je bil kancler med letoma 1998 in 2005, Nemčija pa je prav pod njegovim vodstvom še pred svetovno gospodarsko in finančno krizo sprejela ključne reforme socialnega sistema in trga dela.