Predsednik republike kot tak nima večjih izvršilnih pristojnosti, ima pa po Zverovih besedah veliko neformalno moč in moralno avtoriteto, ki izhaja iz dejstva, da je izvoljen neposredno. "Njegovo mnenje nekaj šteje, njegova beseda nekaj šteje," je dejal Zver.

Ob tem je dodal, da v zadnjih mesecih, ko je Slovenija v krizi, tudi politični, pogreša pri aktualnem predsedniku Türku, da bi povezal vse akterje, socialne in politične, da bi našli skupni izhod krize. "Ta predsednik te možnosti, te neformalne moči, ki jo ima, ni izkoristil," je dejal Zver, ki meni, da bi jo moral, tudi, kot je dejal, zaradi otrok in vnukov, da ne naredimo kakšne velike razvojne napake ta hip.

"Za Slovenijo je potrebno, da deblokira ta politični prostor. S sedanjim predsednikom ga ne bo, bo blokada živela še naprej. V tem je tragedija naše bližnje prihodnosti," je še menil Zver, ki kot svojo prednost v primerjavi s protikandidatoma Türkom in Borutom Pahorjem izpostavlja svoj program. Predsedniška funkcija sicer po njegovih besedah ne zahteva čistega, popolnega programa, vendar pa ljudje vseeno zahtevajo neko vizijo.

Na konvenciji so mu podporo med drugim javno izrekli predsednik koroškega regijskega odbora NSi Vladimir Pori, direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre in župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Slednji je med drugim dejal, da je Zver svoj posluh za regionalizacijo in celovit razvoj domovine že pokazal kot minister za šolstvo. "Je človek, ki vidi dlje in vidi širše. Bo predsednik, ki ne bo pozabil Koroške," ocenjuje Rožen.

Podpredsednik NSi Janez Dular pa je dejal, da NSi Zvera podpira zato, ker ima podobne vrednote kot stranka. Med drugim ga je označil kot "izkušenega soupravljalca Pučnikove demokratične dediščine". Nekdanji predsednik DZ in predsednik sveta SDS France Cukjati pa je poudaril, da 11. novembra ne bomo volili stranke, ampak človeka, njegove poglede in njegov značaj.

Zveru izrekel podporo vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu

Vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Joseph Daul je izrazil podporo predsedniškemu kandidatu SDS in NSi Milanu Zveru. Daul je prepričan, da bi Zver zmogel ponovno povezati vse Slovence, da se spopadejo z izzivi časa, tako kot so bili povezani ob osamosvojitvi Slovenije.

V EPP namreč verjamejo, da v težkih časih gospodarske krize Slovenija potrebuje več enotnosti in da bo le močna in enotna Slovenija prenesla napore, ki so potrebni za izhod iz težavne finančne situacije.

Daul z Zverom kot evropskim poslancem tesno sodeluje v Evropskem parlamentu. Spomnil pa je tudi na odlično sodelovanje v času slovenskega predsedovanja EU. Podporo je Zveru pretekli teden že izrekel tudi predsednik EPP Wilfred Martens.

Danes se sicer v Bukarešti končuje kongres EPP, največje politične skupine v Evropskem parlamentu. Udeležujeta se ga tudi premier in predsednik SDS Janez Janša ter predsednica NSi Ljudmila Novak.