Na Pokljuki se bo Fak pojavil v novi vlogi. Že pred leti je bil pred Pokljuko v vlogi nosilca medalje, a prvič se bo letos med 13. in 16. decembrom na gorenjskih smučinah predstavil tudi v vlogi svetovnega prvaka. Naslov, ki ga je na najdaljši 20-kilometrski preizkušnji osvojil na letošnjem SP v Ruhpoldingu, pa za Faka na domačem terenu ne bo breme.

"Domača tekma je za koga morda večji pritisk in breme, zame ne. Sam bi si želel veliko število gledalcev na tekmi, kar bi tako meni kot celi reprezentanci res veliko pomenilo. In seveda že po tej poti vabljeni na tekmo," pred sezono pravi Fak.

Pričakovanja javnosti bodo do svetovnega prvaka seveda visoka, a se Fak s tem noče obremenjevati. Še več, pozna lastne želje, a ciljev za sezono 2012/13 še ni rezultatsko opredelil. "To bi pustil še nedorečeno. Do sezone je še nekaj časa, a če bo vse brez težav, bom na novinarski konferenci pred sezono povedal svoje cilje."

Na prvem mestu zdravje

Fak ima namreč že bogate izkušnje s težavami v športu. Pred leti je imel težavo z omrzlino na prstu, ko mu je grozil celo konec kariere, lani se mu je zaradi težav s sinusi izjalovil zadnji del sezone, ko so bila po naslovu svetovnega prvaka pričakovanja spet visoka.

"Lani se je bolezen s sinusov prenesla na pljuča. V Hanti Mansijsku sem dal od sebe zadnje moči in k sreči je bil strelski nivo takrat zelo visok in tam se reševal tekme," pravi Fak in poudarja, bi rad do uvoda sezone ostal zdrav. "Potem bo prišlo tudi vse ostalo." Letos večjih težav z zdravjem v pripravljalnem obdobju ni imel. Izjema sta bila lažji prehlad in poškodba rame.

"Ob prehladu sem izgubil kakšnih pet treningov, a to sem že nadomestil, v obdobju poškodovane rame, šlo je za vnetje, pa seveda nisem mogel trenirati 100-odstotno. Gre za manjšo poškodbo, a to omejuje zgornjo mejo treninga. Mislim pa, da vse to ne sme biti razlog za kakšen slab izid."

Ostal je brez "cimra"

Prav veliko novosti v slovenskem taboru ni. Trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos sta sicer spet nekoliko spremenila svoji vlogi, a gre za utečeno sodelovanje, prizorišča priprav so enaka. Trenutno so tekmovalci v avstrijskem Obertilliachu, nato bodo vadili na Pokljuki. "Upamo, da bo tam čim prej tudi sneg in da se bomo na novo sezono lahko pripravili na domačih progah."

Največja novost za Faka je ta, da je izgubil "cimra" Vasjo Rupnika, ki je dobil poklicno priložnost v žirovski Alpini in končal športno pot. "Seveda sem vesel zanj, če je on zadovoljen. Za ekipo pa je to seveda škoda, saj nas ni veliko in vsak dan se takega tekmovalca ne dobi."