Senat je pred meseci že sprejel predlog zakona, ki je bil bolj liberalen, a so ga pospravili z mize v zameno za drug predlog, ki je bil sprejemljivejši za bolj konservativni spodnji dom parlamenta. Ta je predlog potrdil 26. septembra.

Urugvajski parlament je sicer že leta 2008 potrdil podoben predlog, vendar pa je takratni predsednik države Tabare Vazquez nanj vložil veto. Sedanji predsednik Jose Mujica je zagotovil, da bo zakon podpisal, saj bo ta reševal življenja, ko se ženskam ne bo treba več zatekati k ilegalnim splavom.

Splav je bil v Urugvaju prepovedan vse od leta 1937, med drugim zaradi močnega vpliva Katoliške cerkve, ki z novim zakonom izgublja nekaj moči v tej državi. Konservativna opozicija sicer napoveduje preklic zakona, takoj ko bo spet prišla na oblast.

Vse države Latinske Amerike razen Kube omejujejo pravico do splava, v Čilu in Nikaragvi pa je ta celo povsem prepovedan.

Tudi novi zakon v Urugvaju ni brez omejitev. Nosečnica se bo morala pred splavom posvetovati s svojim zdravnikom, nato pa še z odborom, sestavljenim iz psihologa, socialnega delavca in ginekologa. Za splav se bo lahko dokončno odločila po petih dneh razmisleka. Če bo poskušala splaviti sama, jo bo še vedno čakala kazen.