Nov računalniški model je dostopen na spletu. Z njim lahko posamezniki med štiridesetim in devetdesetim letom starosti - tudi brez meritev mineralne kostne gostote - povsem enostavno, zgolj z odgovori na vprašanja, izračunajo, kakšno je tveganje, da utrpijo osteoporozni zlom v naslednjih desetih letih . Meritve slednje so namreč zadnji dve desetletji najzanesljivejša metoda za ugotavljanje in odkrivanje osteoporoze še pred nastankom zloma vretenc, zapestja ali kolka. Zlomi zaradi osteoporoze so dokaj pogosti. V Evropi pride do tovrstnega zloma vsakih 30 sekund.

"Žal stroškov meritev kostne gostote, ki znašajo od 40 do 50 evrov, ne krije zavarovalnica. Zato si veliko socialno šibkejših predstavnikov starejše generacije meritev ne more privoščiti. Tako kljub velikemu tveganju za osteoporozni zlom večina tistih, ki bi zares potrebovala zdravila, teh ne dobi," opozarja predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije Duša Hlade Zore. Dodaja, da v mestih problem plačila meritev ne bode tako zelo v oči kot na podeželju, kjer je za mnoge strošek občutno previsok. Zato so pred petimi leti ministrstvu za zdravstvo predložili peticijo z 19.000 podpisi, da bi meritve krila zavarovalnica, a iz tega ni bilo nič, saj je treba ob vsaki menjavi ministra začeti postopke znova, ugotavlja Hlade-Zoretova.

"Z metodo Frax zdaj ta prizadevanja nimajo več smisla, zato bomo raje vložili več energije v ozaveščanje ljudi, ne le bolnikov, marveč tudi širše javnosti," še pojasnjuje Hlade-Zoretova. Dodaja, da je model na spletu dosegljiv v angleškem jeziku, ki pa ga ne razumejo vsi. Zato so v društvu vprašanja že prevedli v slovenski jezik. Vprašalnike bo mogoče dobiti tudi na društvu, kjer za zdaj članice o novi metodi še izobražujejo.

"Program Frax je mogoče vgraditi v sodobne ultrazvočne aparate za merjenje mineralne kostne gostote," je povedal endokrinolog Tomaž Kocjan in pojasnil, da računalniški model Frax integrira vse klinične dejavnike tveganja za osteoporozo in omogoči družinskemu zdravniku dokaj enostavno diagnosticiranje osteoporoze in bolj celostno obravnavo pacienta. "Samoplačniško merjenje mineralne kostne gostote s tem sistemom postaja samo eden izmed dejavnikov tveganja," je jasen Kocjan. Dodal je, da je osteoporoza bolezen, ki prizadene predvsem ženske po menopavzi. Njena posledica so zlomi kosti. Ker pred zlomom prve kosti ne povzroča nobenih težav, jo imenujejo tudi tiha bolezen, pojasnjuje Kocjan in dodaja, da je diagnostika Frax pomembna ravno zaradi tega, ker se diagnozo lahko postavi pred prvim zlomom in se tako lahko najbolj izpostavljeno populacijo zdravi preventivno. Najpogostejši osteoporozni zlomi so zlomi vretenc, kolkov in zapestja, je še pojasnil.

Premalo vitamina D

Največji dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze so teža, neuravnotežena prehrana, premalo gibanja, zgodnja menopavza in starost. "Že v mladosti je treba zaužiti dovolj kalcija in vitamina D," opozarja zdravnik in profesor Janez Preželj, ki ugotavlja, da kljub izpostavljenosti soncu slovensko populacijo ogroža epidemija pomanjkanja vitamina D. Epidemija zaradi pretiranega posedanja pred računalniki in nezdrave prehrane ogroža celo mladino. "Podatki so zastrašujoči, samo tretjina deklet zaužije zadostno količino kalcija, podobno je z vitaminom D," navaja profesor Preželj in dodaja, da mladostniki ne potrebujejo dodatkov, marveč zdravo prehrano in več gibanja. Možnost za razvoj osteoporoze pa močno zvišujejo tudi škodljive razvade, kot sta kajenje in uživanje alkohola.

Kocjan je še povedal, da je osteoporoza precej razširjena bolezen. V letu 2010 so v Evropski uniji za osteoporozne zlome porabili kar 39 milijard evrov, od tega 26 milijard za neposredno oskrbo zloma, 11 milijard za rehabilitacijo in 2 milijardi za zdravljenje bolezni.