Iščejo nove terapevtske pare

Društvo Ambasadorji nasmeha v novembru organizira nov tečaj za terapevtske pare, torej posameznike, ki aktivnosti izvajajo s pomočjo živali. Šolani terapevtski pari obiskujejo starostnike, otroke v vrtcih, otroke s posebnimi potrebami... Vsi člani delajo kot prostovoljci. Več o natečaju in društvu lahko preberete na spletni strani www.ambasadorji-nasmeha.si ali jim pišete na info@ambasadorji-nasmeha.si.

Arheološki park približan slepim in slabovidnim

V tednu bele palice so v organizaciji Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana za njihove člane organizirali ogled pravkar revitaliziranega arheološkega parka Emonska hiša. Oživljena dediščina je po prenovi s pomočjo sodobne mobilne in informacijske tehnologije namreč dostopnejša tudi slepim in slabovidnim prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. QR kode, opremljene s sistemom Kivi Q, so na informacijskih tablah in tiskovinah dosegljive tako videčim kot slepim in slabovidnim. Po pametnem telefonu obiskovalcu omogočajo dostop do dodatnih vsebin v avdio in video tehniki. Tako tudi slepim in slabovidnim med drugim na pametnih telefonih omogoča multimedijsko predstavitev eksponatov po videu, avdiu, tekstovnih in slikovnih vsebinah.

Tečaj o temeljnih postopkih oživljanja

Društvo za zdravljenje srca in oživlja vabi na tečaj, ki bo potekal 23. oktobra ob 17. uri v Posvetovalnici za srce, Cigaletova 9 v Ljubljani. Tečaj vodi inštruktor z licenco, obsega pa predavanje s prikazom temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja ter prikaz pravilne odstranitve tujka iz dihal. Poudarek je na praktičnih vajah tečajnikov, skupine so majhne, da se zagotovi kakovost dela. Tečaj traja dve uri, cena je 15 evrov.

Nov rentgenski aparat

Na Kliničnem oddelku za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana so predali namenu nov rentgenski aparat v elektrofiziološkem laboratoriju. Elektrofiziološka preiskava predstavlja malo invazivno metodo, pri kateri s pomočjo elektrod s premerom nekaj milimetrov, ki jih po žilah uvedejo do srca, lahko ugotovijo mehanizem nastanka motenj srčnega ritma. Veliko vrst napadov hitrega utripanja srca lahko nato trajno odpravijo s pomočjo katetrske radiofrekvenčne ablacije. V zadnjem času je aktualno predvsem zdravljenje atrijske fibrilacije. Ta aritmija prizadene veliko ljudi, kot zaplet pa se lahko pojavi možganska kap. Z zdravili jo je težko pozdraviti, s katetrsko radiofrekvenčno ablacijo pa napade lahko odpravijo ali bistveno zmanjšajo pogostnost pri 70 do 80 odstotkov bolnikov. Za vodenje in določanje položaja katetrov v srčnih votlinah je potreben prikaz s pomočjo rentgenskih žarkov. Zato predstavlja nov rentgenski aparat nepogrešljiv pripomoček za izvajanje tovrstnih posegov. lo