Gambozova se je znašla pod drobnogledom kriminalistov, ker naj bi obnovitvena dela za solinarski muzej mimo pravil o javnem naročanju podelila vnaprej izbranim ajdovskim podjetjem v lasti Roberta Hrobata in Aleša Renerja. O očitkih se je govorilo in pisalo že lani, kriminalistična preiskava pa jih je zdaj tudi potrdila. "Kriminalisti so ugotovili, da so gradbene posle v javnem zavodu neupravičeno pridobile povezane gospodarske družbe z območja Ajdovščine in Postojne ter družba z območja Logatca. Petintridesetletna direktorica obalnega javnega zavoda je z naklepnimi kršitvami določb zakona o javnem naročanju in drugih predpisov, ki so določali njeno dolžno ravnanje, dosegla, da so posle pridobile že vnaprej dogovorjene oziroma določene gospodarske družbe, ki so bile med seboj kapitalsko in upravljalsko povezane," je včeraj pojasnila Anita Leskovec s koprske policijske uprave. Zaradi varovanja osebnih podatkov nam sicer ni mogla potrditi identitete osumljene direktorice in drugih ovadenih.

Po naših neuradnih podatkih so se v ovadbi poleg direktorice Gambozove znašli še njen sodelavec iz muzeja Uroš Hribar ter podjetniki Robert Hrobat, Aleš Rener in Ilja Draguljič. Podjetja, ki so nekatera gradbena dela opravila tudi na domačih hiši Gambozove (bojda celo v zameno za zagotovljen posel v muzeju), so od muzeja dobila sporne posle za več kot 120.000 evrov. Petintrideset tisočakov leta 2008, čez dve leti pa še več kot 80.000 evrov. Za nameček je direktorica Gambozova eni od povezanih družb odobrila še plačilo 6000 evrov za storitve, ki jih družba sploh ni opravila. Gambozove nam včeraj ni uspelo priklicati, v preteklosti pa je sporne posle večkrat zanikala in pomoč poiskala pri odvetniški družbi Čeferin.

Po hišnih preiskavah je piranski župan (piranska občina je ustanoviteljica muzeja) Peter Bossman povedal, da bo počakal vsaj do konca kriminalistične preiskave, preden se bo odločil, ali bo Gambozovo zamenjal na čelu muzeja. Ker se ji mandat na direktorskem mestu izteče 7. novembra, zamenjave zdaj niti ni pričakovati, za njeno naslednico pa je župan že predlagal Andrejo Rihter. O Rihterjevi je konec septembra odločal piranski občinski svet, vendar je ni potrdil, tako da bodo na občini razpis morali ponoviti.

Ker bo naslednja seja občinskega sveta šele 13. novembra (do takrat bo razpis najverjetneje že končan), bodo morali imenovati vršilca dolžnosti direktorja Pomorskega muzeja. "Po odloku in zakonu se v takem primeru imenuje vršilec dolžnosti največ za dobo enega leta oziroma po odloku začasno, do prve naslednje seje občinskega sveta, tekoče naloge vršilca dolžnosti lahko prevzame tudi pomočnik direktorja za strokovne zadeve, če tega ni, pa po pooblastilu župana predsednik sveta zavoda ali drug vodilni delavec v zavodu," so nam pojasnili na piranski občini in dodali, da se še niso odločili, kako oziroma s kom na direktorskem stolčku bodo premostili čas do imenovanja novega direktorja s polnimi pooblastili.