Kakšni so vaši notranji občutki pred bližajočim se začetkom sezone?

Precej sem vraževeren in občutke raje zadržujem zase. Ko sem bil prvo leto v slovenski reprezentanci, sem izjavil, da je Tina slabo fizično pripravljena. Za temi besedami stojim še danes. In kaj se je zgodilo? Zmagala je na uvodni tekmi svetovnega pokala v Söldnu. V zadnjih letih je vrhunsko fizično pripravljena, a v Söldnu ne dosega želenih rezultatov. Čeprav imam vrsto let izkušenj v svetovnem pokalu, se imam za zadnjega trenerja. S takšnim razmišljanjem mi je lažje. Govorim si, da nismo še nič naredili in da se moramo izboljšati. Vsaka sezona je nova. Prejšnji rezultati so pozabljeni in pred nami so novi izzivi. Morda se bomo lahko s preteklostjo hvalili po koncu Tinine kariere, sedaj gotovo ni časa za to.

Lani ste bili po Söldnu besni kot ris. Črnogledo ste zrli v prihodnost, predvsem v lovu za Lindsey Vonn. Čeprav je imela Tina Maze za seboj daleč najuspešnejšo sezono svetovnega pokala, se je vaša oktobrska bojazen izkazala za upravičeno. Boste dali letos še večji poudarek začetku sezone?

Poleg Söldna smo imeli lani velik problem v Severni Ameriki oziroma v Lake Louise, kjer štejejo predvsem materiali. Lani in predlani ste se lahko prepričali, da so bile tekmovalke s kvalitetnim materialom na tamkajšnjih tekmah uvrščene med najboljšo šesterico ali osmerico. Večina med njimi je dosegla rezultat, ki ga med sezono ni nikdar več ponovila. Zato smo dali letos še večji poudarek materialu. Prepričan sem, da je dal Vianello vse od sebe. Upam, da bomo to pokazali tudi na terenu. Vsekakor bi si želeli boljšega starta, da bi bilo lahko nadaljevanje sezone nekoliko manj stresno.

Novost v letošnji ekipi Tine Maze je serviser Andrea Vianello. Opišite ga nekoliko podrobneje slovenski javnosti.

Z Andreo se poznava že vrsto let. Že pred leti si je želel priti k nam. Sedaj mi je žal, da se nismo dogovorili že prej. Tedaj je šlo za splet nesrečnih okoliščin. Je velik ljubitelj ribolova in ko sem ga enkrat klical, je imel izklopljen telefon. Zato se nisva dobila, vmes pa smo se dogovorili z drugimi. Morda bi bila Tinina zgodba še uspešnejša, če bi z Andreo začeli sodelovati prej. Vianello je odličen serviser, ki ima ogromno izkušenj. V svoji karieri je delal z Albertom Tombo, Julio Mancuso, Švicarkami. Je človek, ki lahko naredi razliko na področju materiala, ki je v alpskem smučanju izjemno pomemben. Novi član ekipe je ambiciozen, zanimajo ga uspehi in bo naredil vse, da s svojim delom do njih tudi pride. Pred kratkim sva se pogovarjala z Antejem Kostelićem. Strinjal sem se z njim, da se ukvarjamo s športom, v katerem je material najbolj pomemben. Če nimaš vrhunskega, si lahko najboljši na svetu, pa nimaš možnosti. Govorim predvsem za hitre discipline.

Tina je pred leti, ko ste delali s slovenskim serviserjem, rekla, da je vesela, da lahko reče kakšno slovensko besedo več. V ekipi Tine Maze sta sedaj dva Italijana, trener Livio Magoni in Andrea Vianello, če vas ne štejemo mednju. Zna biti to težava?

Komunikacija znotraj ekipe je zelo pomembna. Pri Tini je bil v preteklosti problem, da je slišala dovolj nepotrebnih besed. Potrebuje prave informacije, ne odvečnih. Tina in Vianello sta se dobro ujela. Tina govori več jezikov, dobro tudi italijansko, hkrati pa Andrea obvlada angleški jezik. Komunikacija med njima je dobra in večkrat ju pustim pri miru in se ne vmešavam v njune posle.

Tina navzven deluje odlično fizično pripravljena. Je res tako?

Tina v petih letih, odkar ima svojo ekipo, trenira tako, kot je treba. Ali bolje rečeno, gara za uspehe. Ko bo končala kariero, bo lahko rekla, da je naredila vse, da bi bila najboljša. Ne glede na to, kaj bo v nadaljevanju kariere še dosegla. V športu ni blefiranja. Janica Kostelić mi je pred kratkim rekla, da Tina navzven deluje izjemno pripravljena. Odgovoril sem, da le opravlja svoje delo in to je najbolj pomembno. Morate pa vedeti, da so vse najboljše tekmovalke fizično izjemno pripravljene. V ženskem smučanju je sicer mogoče doseči kakšen vrhunski rezultat tudi z izvrstno tehniko. Toda tem dosežkom so šteti dnevi, če tekmovalka ni zraven še odlično fizično pripravljena.

Lani je bil trener Magoni med sezono tako obremenjen, da je enkrat na cesti celo zaspal. Dogodek vas je pretresel. Kako se boste z napori spopadali v novi sezoni?

O tem sva se pred kratkim pogovarjala z Magonijem. Mislil sem, da sem edini norec v ekipi, a sem se prepričal, da sva na svojem področju najmanj dva. Pozabljamo težke trenutke in se spominjamo dobrih. Ta laž gre naprej iz sezone v sezono. Vsi smo izjemno obremenjeni, vedno smo na limitu svojih zmogljivosti. Hkrati smo posebneži. Magoni je denimo tekmoval na puščavskem maratonu, mislim, da je sedemkrat končal "ironmana". To niso povsem "normalni" ljudje.

Kako vam uspeva, da Tina pri 29 letih vsako leto napreduje?

Imam srečo, da se s Tino pripravljam že na njeno peto samostojno sezono. Prvo leto Tine ne bi mogel obremeniti toliko, kot sem jo denimo letos. Zato pravim, da bi moral vsak trener delati s tekmovalko vsaj en, če ne celo dva olimpijska ciklusa. Tina ima zalogo iz preteklih let. Čeprav ni najmlajša, napreduje. Podroben pregled je pokazal, da ima Tina strukturo telesa, pri kateri se ne opazi, da je vrhunska športnica s tolikšnimi obremenitvami. Dobra konstitucija in genetika sta ob skrbno načrtovanem treningu pogoj, da lahko tekmovalec dobro dela. Nekaj težav je imela Tina s ščitnico, a ni nič alarmantnega. Pohvalil bi dr. Matjaža Turela, ki nam je hitro priskočil na pomoč.

Kakšni so podatki iz prve roke o Tininih največjih tekmicah?

Delamo dobro, a nismo slepi. Lindsey in Nemke so trenirale vrhunsko in so odlično pripravljene. Danes ni talentov. Predvsem za tekmovalke, ki tekmujejo v vseh disciplinah. Če bi popustili in za kratek čas ležali na lovorikah, bi nazadovali.

Maria Höfl Riesch je bila lani kot branilka naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v troboju z Lindsey Vonn in Tino Maze najslabša. Pričakujete, da bo letos posledično nevarnejša?

Nikoli se ne ukvarjam z drugimi. Delam, da bi bila moja tekmovalka najboljša. Z Mario nismo nikoli trenirali skupaj, tako da je ne morem sodit. Vem pa, da ima vrhunskega trenerja, zelo strogega, ki ve, kaj dela. Verjamem, da je zelo motivirana. Glede na to, da že ima veliki kristalni globus, upam, da je manj lačna kot Tina.

Ko govorimo o Marii Riesch, ne moremo mimo dejstva o knjigi, ki je v zadnjem času dvignila veliko prahu. Ste prebrali knjigo, v kateri govori o pornocirkusu v svetovnem alpskem smučanju?

Ko sem prebral to besedo, sem bil kritičen. Če res drži, da je v knjigi uporabila to besedo, je to zelo negativno. Maria je tako uspešna športnica, da bi si lahko delala reklamo zgolj z dosežki, ne pa s takšno publiciteto. Hkrati je žaljivo za vse nas, ki delamo v alpskem smučanju. Vem, kakšen je naš cirkus. Je garaški. Ljudje, ki sodelujemo v njem, delamo noč in dan, nekateri puščajo doma družino, izgubljajo prijatelje... Kakšni drugačni primeri zanesljivo so, a niso bistvo našega športa.

Kaj bi vas kot ekipo zadovoljilo v tej sezoni? Kakšna zmaga svetovnega pokala več, uspehi v Schladmingu?

Naš cilj je napredek, kar je po eni strani znanstvena fantastika. Tina ima vse možnosti, da postane najboljša smučarka na svetu. Radi bi, da bi napredovala v veleslalomu, saj lani ni pokazala, česa je sposobna. Radi bi dosegli prvo zmago v superveleslalomu, ki se nam je januarja v Bad Kleinkirchheimu za las izmuznila. Na svetovnem prvenstvu bi si želeli dve zmagi. To bi bilo nekaj najlepšega.