Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je pojasnil, da so na preiskovalni oddelek Okrožnega sodišča v Mariboru 20. septembra vložili zahtevo za preiskavo zoper tri fizične osebe in eno pravno osebo zaradi 19 kaznivih dejanj poslovne goljufije. 24. septembra so na preiskovalni oddelek sodišča vložili zahtevo za preiskavo še zoper dve fizični osebi in pravno osebo zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije.

Vogrin: Za preiskave sem izvedel iz medijev

V zvezi z vloženimi zahtevami za preiskavo v septembru je pristojni državni tožilec zaradi morebitne uvedbe kazenskega postopka preiskovalnemu sodniku tudi predlagal, da pridobi dovoljenje DZ glede morebitnega odvzema poslanske imunitete, saj gre v obravnavani zadevi za osebo, ki na uživa to pravico, je še povedal Šketa.

V DZ takšne zahteve od sodišča za zdaj še niso dobili. Vogrin je pa za omenjeni spletni portal dejal, da je za preiskave izvedel iz medijev. Poudaril je, da je zgodbo o svojem podjetju podrobno predstavil na vsaj dveh novinarskih konferencah.

Poudaril je, da je leta 2010 za kredit za podjetje dal osebno poroštvo. To, da je podjetje v težavah, ni posledica tega, ker bi goljufal ali pa podjetje izčrpaval, je dejal.

Virant: "To, da smo Vogrina uvrstili na našo listo, je bila napaka"

Predsednik DL Gregor Virant je danes povedal, da stranko zadnji dogodki okrog njihovega nekdanjega poslanca Vogrina "samo potrjujejo v prepričanju, da je storila prav, ko ga je vrgla iz svoje poslanske skupine" in tudi, ko so ga pozvali k odstopu s poslanske funkcije. Poudaril je, da Vogrin niti slučajno ne bi smel uživati poslanske imunitete pri preiskavah. "To, da smo Vogrina uvrstili na našo listo, je bila napaka," je dejal. Sicer pa DZ po njegovih navedbah še ni prejel kakršnega koli zaprosila mariborskega sodišča, da se poslancu ne dodeli imunitete.

Poleg tega je Vogrin vpet še v dve zadevi. Kot je pojasnil Šketa, je bil sredi leta 2011 na Okrajno sodišče v Lenartu vložen obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Vogrin naj bi kot župan občine Lenart oškodoval občino. Glede tega je Vogrin dejal, da se je njegov županski mandat končal leta 2006. Kar se tega tiče, je moja preteklost čisto čista, je dodal.

Aprila letos pa so bila Okrajnemu sodišču v Lenartu predlagana še posamezna preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, je dodal Šketa. Ozadje konkretne zgodbe sega v začetek letošnjega leta, ko naj bi Vogrin v svojem podjetju Interles preprečil rubež in izvršitelju preprečil, da iz Interlesa odnese za okoli 50.000 evrov stvari, zato ga je slednji kazensko ovadil.

Prav tako se pri pristojnih državnih tožilcih nahaja več kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije, ki so še v fazi preveritev oziroma reševanja, je pojasnil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru.

Vogrin je iz poslanske skupine Državljanska lista izstopil aprila letos, saj se je znašel pod pritiskom stranke, češ da je njegovo podjetje dolžno več upnikom in da tudi vsem, ki so pri podjetju naročili storitve in plačali avans, teh storitev niso nudili.