Ugotovili so, da je pri hujšanju z izpuščanjem obrokov kalorična hrana le še bolj privlačna. Tudi prehranski strokovnjaki pogosto poudarjajo pomen zajtrka. V omenjeni raziskavi je strokovnjake zanimalo, kaj se zgodi v možganih, da ti sporočijo signale za lakoto.

21 ljudem s povprečno težo so v londonskem Imperial Collegeu prikazovali slike živil, medtem pa so opazovali, kaj se je dogajalo z njihovimi možgani. Prvi dan pred tem niso jedli zajtrka, drugi dan so uro in pol pred opazovanjem pojedli obilen obrok.

Raziskovalci so ugotovili, da ljudje, ki zajtrka ne jedo, dajejo kasneje prednost živilom z visoko kalorično vrednostjo. Rezultati so pokazali, da se možgani v tem primeru odzovejo na visoko kalorično hrano, medtem ko se na hrano z nizko vsebnostjo kalorij ne.

Ob koncu študije so udeležencem ponudili kosilo. Ljudje, ki zajtrka niso jedli, so takrat zaužili 20 odstotkov več kalorij. Dr. Tony Goldstone z londonskega Imperial Collegea, je dejal: "Ko smo primerjali rezultata ugotovitev, smo dobili dovolj dokazov o tem, da je pri ljudeh, ki zjutraj ne jedo, želja po visoko kalorični hrani večja kot pri tistih, ki so zajtrkovali. Eden od razlogov, zakaj je tako težko shujšati, je lahko tudi ta, da prav zaradi spuščanja obrokov pojemo več hrane z visoko vsebnostjo kalorij."

Dr. Catherine Hankey, predavateljici na univerzi v Glasgowu, se zdijo rezultati raziskave zanimivi. Dejala je, da zajtrk v krvi uravnava tudi raven sladkorja, kar "nas ohranja na pravi poti." V študiji bodo zdaj raziskovali še, kako na isti sistem v možganih vpliva debelost.