Tokrat berem Guardianov članek o kubanski raketni krizi Noama Chomskya in tem, kako blizu je bil svet jedrski vojni pred skoraj 50 leti. Težko si predstavljam, da bi bil tak članek objavljen v kakem drugem mediju, ki za seboj nima neprofitne organizacije, namenjene zagotavljanju uredniške svobode.

Pametno je imeti varovalno mrežo, ki te ujame pred trdo realnostjo, če se kaj zalomi. Ko si mlajši, so taka mreža gotovo starši, ki lahko mlademu nesrečniku zmanjšajo stroške življenja na nič, kasneje pa si mreže gradimo sami. Ameriški podjetnik Jason Calacanis pravi, da bi moralo podjetje imeti vsaj za 18 mesecev denarja ob nespremenjenih prihodkih. Če se ti močno zmanjšajo, pa mora podjetje reagirati takoj in zmanjšati stroške na višino, ki omogoča 18-mesečno obdobje iskanja novega kapitala, novega produkta, novega trga.

12:30 Po dolgem času spet na Zemanti, kjer sem bil 3 leta vodja razvoja. Dobim se z Andražem Torijem, soustanoviteljem in tehničnim direktorjem. Andraž je zelo aktiven na slovenski startup sceni, rad pomaga. Pa ga primem za besedo in ga peljem na kosilo, da mi pove, kako rešujejo enega bolj pomembnih problemov vseh spletnih podjetnikov - kako si zagotoviti dobre metrike za svojo storitev. Eden izmed projektov, na katerih delam, se namreč ukvarja prav z merjenjem, Zemanta pa bo kmalu drugi testni projekt, upam, da že naslednji teden.

Na kosilu se poleg projektov pogovarjava še o njegovem predavanju na Spletnih uricah to sredo, o Kiberpipi, ki je letos zamenjala vodstvo, in o "begu denarja". Več Slovencev bi se lahko zgledovalo po J. K. Rowling, ki bi svoj denar lahko odnesla v kako davčno bolj ugodno državo, pa se je odločila, da bo ostala v Združenem kraljestvu, saj ji je tamkajšnji sistem podpore pomagal v letih tik pred velikim uspehom knjig o Harryu Potterju. Tak uspeh je ena izmed stvari, ki jo še čakamo v našem startup okolju. Težko bi mu rekel ekosistem, preveč elementov manjka, smo pa vsako sezono bližje.

15:00 Nazaj v pisarno sem spet prišel peš, tokrat po soncu. Na poti s Celovške sem se ustavil še v Cankarjevem domu, kjer sem vzel program 23. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Morda mi tokrat spet uspe ogled vsaj nekaj predstav - včasih sem bil redni uporabnik popusta pri nakupu nad 9 vstopnic, zato sem si leta 2006 naredil spletno aplikacijo, ki je podatke o sporedu predstavila tako, da sem lažje izbral filme, ki se niso prekrivali in so ustrezali mojemu urniku. Naslednje leto so bili podatki seveda v drugačni obliki.

19:00 Opažam, da geeki radi kuhamo. Danes kuham, jutri ne bo treba. Kuhanje se mi zdi res zanimivo - včasih sproščujoče, načrtovano, spet drugič hitro, adrenalinsko, kot kak šport. Tokrat delam že preverjen recept, odmerjam bolj po občutku in okusu. Recept je že prilagojen, popisan s komentarji in različnimi oznakami. Škoda, da ne obstajajo rešitve, ki se uporabljajo za programsko kodo, kot recimo Github ali BitBucket, še za recepte.

5 ur 6 minut spanja, 15118 korakov.