Na otvoritvi Borštnikovega srečanja je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk zbrane ponovno opozoril na težke razmere, zaradi katerih suhe krave še bolj hujšajo. A svetli žarki v temačnih časih ostajajo, je še hotel izpostaviti, ko je tako kot minister za finance Janez Šušteršič našel še nekaj, kar kultura lahko prispeva k okrevanju gospodarstva: "Kultura h gospodarskemu okrevanju ne more dati davkov, prihodkov in denarja, lahko pa navduši s svojo energijo, ustvarjalnostjo, optimizmom in tega si želim na Borštnikovem srečanju, to naj Borštnikovo srečanje pove družbi. Da ena kriza pa že ne bo ustavila ustvarjalnosti!"

Kriza ustvarjalnosti morda res ne bo ustavila, država pa se vsekakor trudi, da bi jo. Po ukinitvi ministrstva za kulturo, ki zdaj spada pod izobraževalno-kulturni konglomerat, ki ga vodi Žiga Turk, in glasnemu nasprotovanju t.i. najbolj ustvarjalnih državljanov Slovenije, rezanju številnih stroškov pri kulturnih agencijah, je vlada zdaj suho kravo pahnila skoraj v anoreksijo.

Predlog proračuna za leto 2013 za resor ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport predvideva kar 32 milijonov evrov manj kot letos. V letu 2014 je načrtovanih nekaj manj kot 1,71 milijarde evrov. Samo za primerjavo: ministrstvo za kulturo je leta 2011 dobilo 215 milijonov evrov. Precej negodovanj pa je bilo leta 2012, ko je vlada s predlaganim rebalansom proračun skrčila za 500 milijonov evrov in kulturi pri tem vzela 38 milijonov evrov.

Da takšen odnos vlade do kulture ni nenavaden, priča izvaja premierja Janeza Janše, ki je na 3. Akademiji aktivnega državljanstva in podjetništva, mladim urejanje financ v državi pojasnil z urejanjem financ v gospodinjstvu oziroma čemu se lahko odpovejo med krizo, da jo lažje prebrodijo: "Ne greš več na dopust, spustiš kakšno gledališče, ne greš na pivo."

Kaj si si mislite o rezih v kulturo Vi? Janez Janša in Žiga Turk v svojih komentarjih ne delujeta uglašeno. Premier poziva k izpustitvi ogledov gledaliških predstav, minister Turk pa je polnih ust hvalospevov o tem, da lahko kultura navduši kljub prazni malhi. Je kriza ustvarjanosti zajela kulturo ali vlado?

Vaše komentarje zbiramo na Facebooku, objavili pa jih bomo na Dnevnikovi spletni strani.

Komentarji naših uporabnikov

Komu ste odgovorni?

Miha Nečemar: Ta vlada je vsekakor ena najslabših, kar smo jih imeli. Njeni člani se ne zavedajo, da jih plačujemo Slovenci, in da so samo nam odgovorni za stanje v državi. Najprej nam! Potem mogoče še komu; kot so Evropska unija, IMF in Svetovna banka. In ja, vsi od zunaj vedo, kako je treba vodit Slovenijo. Živet v njej jim pa ni treba. Kako že gre ona bosanska? Lako tujim k--- po koprivama!

Kaj pa izpolnjevanje pogodbenih obveznosti?

Petja Grafenauer: Realnost: Na MIZKŠ sta zavoda Maska in Aksioma večkrat naslovila prošnjo za odgovor glede neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti. 17. septembra 2012 je Maska poslala pismo ministru dr. Žigi Turku, na katerega še vedno ni dobila odgovora. Zavoda Maska in Aksioma sta večkrat kontaktirala strokovne sodelavce na MIZKŠ, vendar nista nikoli dobila odgovora v zvezi z neizpolnjevanjem pogodbeno dogovorjenih obveznosti.

Besede: "Da vsak evro večkrat obrnemo in da izobraževanju, znanosti, kulturi in športu pomagamo najti načine, da bodo z manjšimi sredstvi še nekako preživeli. Da jim, če je že denarja manj, omogočimo večjo prožnost, več podjetnosti, več iznajdljivosti."

Zakon: 45. člen ZMed določa, da predstavniki medijev – novinarji - pridobivajo informacije za medije. Informacije za medije so širši pojem od informacij javnega značaja: informacije, ki jih organ posreduje medijem samoiniciativno; informacije, ki jih organ posreduje kot odgovor na vprašanje (pojasnila, razlage, analize, komentarji in tudi dokumenti); informacije, ki jih organ posreduje kot odgovor na vprašanje (pojasnila, razlage, analize, komentarji in tudi dokumenti).

Dolžnosti po ZMed: zavrnitev odgovora na vprašanje - obvestilo do konca naslednjega delovnega dne; rok za odgovor na vprašanje – 7 delovnih dni; odgovor, tudi zavrnilni, mora biti v posebni obliki (ime medija, vprašanje, odločitev o zavrnitvi ali odgovor na vprašanje).

Prekrškovni organ po ZMed je Informacijski pooblaščenec, zakon pa predvideva globe od 2.086,46 do 20.864,63 EUR za organ, 500,75 EUR za odgovorno osebo in 250,37 EUR za fizično osebo: če ne da pisnega odgovora do konca naslednjega delovnega dne; če ne da resničnih in celovitih informacij v roku (velja 7 delovnih dni); če ne pošlje dodatnih pojasnil o zavrnilnem odgovoru (nanaša se na 7. odstavek 45. člena ZMed)

Spet udarniške akcije

Tomaž Čerin: In spet smo pri pol pretekli zgodovini: dajmo se it udarniške akcije! Za domovino brez kulture naprej! Kdo bo Alija Sirotanovič?

Tjaša Meglen: Bolj nekulturne vlade kot je sedanja še nismi imeli. Tem ljudem je vse kar je kulturno španska vas. Trop desničarskih nazadnjakov in par neoliberalcev (Šušteršič) ki vidijo povsod samo $$$ in jim dol visi za kakršnekoli druge vrednote...

Multikulti Vator: RT @IgorSancin: @zzTurk Kultura prispeva v proračun več kot dobi(DDV, dohodnina itd).Poglejte si kolikšen je prispevek javnega sektorja v BDP!#nepoznavanje?

Iriu Institut: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=471678596210529&set=a.105274482850944.3574.100001051795318&type=1&theater