20-letna Sara Morales je ena izmed žrtev gverilske vojske. Pri enajstih letih so jo vzeli iz njene vasi, jo posili in enajst let zlorabljali. Zgodbe otrok, ki jih je FARC ukradel, so leta 2006 ponovno prišle v ospredje, potem, ko je kolumbijska vlada objavila film, v katerem prikazujejo usposabljanje otrok za gverilske vojake.

Nedavne analize so pokazale, da gverilske skupine, mamilarski karteli in paravojaške enote po objavi filma niso ugrabitev samo nadaljevale, temveč so povečale število ugrabitev mladoletnih otrok. Avtorica analize "Like Lambs Among Wolves" Natalia Springer je dokazala, da je v zadnjih štirih letih bilo ugrabljenih 18 000 otrok. Veliko otrok je ugrabljenih, tisti, ki pa živijo v odročnih, revnih delih države, pa jih privabi ideja o hrani in zavetju. Skoraj 70 odstotkov ugrabljenih je mlajših od 14 let, nekateri stari tudi osem let.

Springerjeva je povedala, da otroke izkoriščajo za dela, ki so lahko izredno nevarna. To so predvsem: nastavljanje zemeljskih min, prevažanje razstreliva, ugrabitve drugih otrok. V preteklosti so med ugrabljenimi prevladovali fantje. Zdaj se bo spolna sestava po vsej verjetnosti spremenila, saj se je delež ugrabljenih deklic povzpel na 43 odstotkov. Kljub vojaškim aktivnostim, so ta dekleta podvržena tudi spolni zlorabi. Kot je za CNN povedala Springerjeva, je dolžnost deklic spolno ugoditi njihovim poveljnikom. Springerjeva je dodala, da je večina ugrabljenih otrok nepismenih.

Kolumbijska vlada ne oporeka dejstvu, da so otroci ugrabljeni in zlorabljeni s strani gverilskih skupin, so pa skeptični glede statistike, ki jo je prikazala Springerjeva. Diego Molano Aponte, predstavnik Inštituta za družinske zadeve v Kolumbiji je povedal, da dvomi o natančnosti podatka, da je v štirih letih bilo ugrabljenih 18 000 otrok. Zato poziva, da se podatki ponovno preverijo.

Moralesova je enajst let preživela znotraj gverilske vojske. Kot je povedala, je bila v skupini 300 otrok, med katerimi jih je preživelo le 12. Ostali so umrli zaradi lakote, bolezni, boja ali zemeljskih min.