V Zdravilišču Radenci so v okviru Dni slovenskega turizma (DST) podelili priznanja tistim, ki imajo posebne zasluge na področju turizma in gostinstva v Sloveniji. Priznanje ambasador slovenskega turizma 2012 je iz rok ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovana Žerjava prejel Ayhan Öztürk, generalni direktor Turkish Airlines za Slovenijo, ki je s svojim delom in prizadevanjem veliko prispeval k promociji naše dežele. Njegovo delo slovenskemu turizmu prinaša pozitivne učinke tako na področju promocije kot tudi na poslovnem področju, se je glasila obrazložitev.

Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije je Turistična zveza Slovenije podelila dr. Marjanu Rožiču, ki je v skoraj dvajsetletnem predsednikovanju Turistični zvezi Slovenije med drugim pripomogel k temu, da se je Slovenija vključila v Svetovno turistično organizacijo.

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in razvoj stroke je Turistično-gostinska zbornica Slovenije podelila Iztoku Legatu, enemu najuglednejših slovenskih gostinskih strokovnjakov, predsedniku Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, prvemu Slovencu, ki se je uveljavil kot sodnik na svetovni kuharski olimpijadi, in letošnjemu imenovanemu za častnega člana Svetovne zveze kuharskih društev (WACS).

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je priznanje za življenjsko delo na področju gostinstva podelila Mihu Ledineku iz Gostilne Ledinek na Šmarni gori, ki je leta 1984 prejela turistični nagelj, od lani pa se ponaša z nazivom Gostilna Slovenija. Ledinek je kljub upokojitvi ostal zvest Šmarni gori - vodenje gostilne je prepustil hčeri Ani Češnovar, zgodba o uspehu pa se nadaljuje.

Priznanje kristalni triglav 2012 je FIJET Slovenija - Društvo turističnih novinarjev podelilo direktorici Turizma Ljubljana Barbari Vajda. V dobrem desetletju delovanja je javni zavod s povezovanjem nosilcev turistične ponudbe slovenske prestolnice ter z odlično načrtovanimi in sistematično izpeljanimi aktivnostmi omogočil uresničitev razvojnih in trženjskih zmožnosti Ljubljane in njenega zelenega zaledja.

Turistična kartica Ljubljane je kar tretja najbolje ocenjena v Evropi. Kljub krizi je Ljubljana v zadnjih dveh letih dosegla nadpovprečno dober turistični obisk, število gostov in število prenočitev pa sta se v obdobju zadnjih desetih let več kot podvojili. kea