Gre za (nekdanjega) lastnika podjetja Maxicom in z njim povezanega obsežnega imperija, v katerem je več institucij zaznalo utemeljene sume ponarejanja listin in davčnih utaj. Vprašljivo Kudićevo poslovno pot smo sicer v Dnevniku že obširno razkrivali. Kot zanimivost, Maxicom se lahko pohvali z nazivom daleč največjega davčnega dolžnika pri nas. Davčna uprava je v njegovem stečaju prijavila več kot 24 milijonov evrov visok zahtevek iz naslova neplačanega davka na dodano vrednost (DDV).

Na Policijski upravi Ljubljana so dejali, da je osumljeni 35-letnik kot direktor večjega števila podjetij s prikazovanjem poslov med njimi od leta 2008 naprej zahteval vračilo DDV. Tako je s 16 kaznivimi dejanji povzročil več kot pet milijonov evrov škode državnemu proračunu. Ko so na Dursu zaznali nepravilnosti, je Kudić "poslovanje" enostavno prenesel na drugo podjetje in nadaljeval z vlaganjem zahtevkov v imenu drugih podjetij, s tem pa želel pridobiti dodatnih več kot 30 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Vendar je davčni urad vračilo DDV zavrnil.

Po uspešno zaključeni preiskavi, ki se je začela v začetku lanskega leta, so Kudića ovadili skupno 52 kaznivih dejanj. Ugotovili so namreč, da se je nezakonito pridobljeni denar v nadaljevanju tudi opral. Zaradi sodelovanja pri tem so kriminalisti ovadili dva 28-letnika, ki sta mu dala na razpolago transakcijske račune slamnatih družb in denar v obliki gotovine dvigovala z računov v Sloveniji in Avstriji. Grozi jim večletna zaporna kazen, in sicer za kazniva dejanja davčne zatajitve (od enega do osem let), ponareditve ali uničenja listin (do dve leti) in pranja denarja (do osem let).

Skrivnostni Ljubljančan, ki je bil najemnik restavracije v hotelu Podvin, se je sicer na začetku leta 2009 potegoval za nakup družbe Grad Podvin. Zanj je državni Zavarovalnici Triglav obljubljal 3,8 milijona evrov, a denarja niso nikoli videli. Podobno kot obljuba o nekajstomilijonski obnovi gradu je ostala prazna tudi kopica nedelujočih podjetij, ki jih je za seboj pustil Kudić. V "karieri" jih je ustanovil najmanj šest, jih preprodajal med seboj, tudi na Ciper, na vsake toliko časa pa jim je zamenjal celo ime. Do danes so končala bodisi v stečaju (Maxicom, Maxicom Ing. in Maxicom Gradnje), bodisi so bila izbrisana (Maxicom avto in Maxicom gostinstvo), ali pa jih omenjena usoda še čaka.

Koliko denarja se bo sploh vrnilo v proračun, je za zdaj še nemogoče napovedati. Neuradno pa je Maxicom, ki velja za osrednje podjetje v Kudićevem imperiju, lastnik vrste nepremičnin v Ljubljani in drugod po Sloveniji. Iz bilanc izhaja, da imajo tudi druga podjetja v lasti določeno premoženje, vendar zaradi ugotovitev organov pregona obstaja upravičen dvom o njihovi resničnosti.