Štirje svetniki niso mogli pojesti toliko bifteka

Javna skrivnost je, da je v za zdaj javnosti še nedostopnem poročilu med najbolj izpostavljenimi svetniška skupina stranke, ki je predlagala župana Mohorja Bogataja. Gre za Stranko za napredek krajevnih skupnosti, ki ima sicer sedež kar na domu trenutno vršilca dolžnosti predsednika stranke Jožeta Lombarja v vasi Babni Vrt pod Storžičem. Kot nam je nedavno povedal Lombar, natančnega števila članov stranke ne pozna, tajnika ali sekretarja nimajo, že več let pa tudi niso imeli kongresa ali volitev.

O tatarskem bifteku, ki naj bi ga bilo veliko več, kot bi ga lahko pojedli štirje svetniki stranke, in ki so ga plačali z denarjem za delovanje svetniške skupine, Lombar pravi: "Spomnim se naročilnice, računa pa nisem nikoli videl. To gre direktno na občino, oni potem plačajo iz denarja, ki ga imamo. No, imeli smo eno malo večjo zakusko, verjetno gre za to…" Pa je res, da je stranki izstavljal račune tudi za najem prostorov v svoji hiši? "To je bilo pa precej nazaj, zdaj ne več," je dejal Lombar in potrdil, da v obstoječem pravilniku piše, da je treba denar porabiti za izobraževanje in druge podobne aktivnosti svetnikov.

Dobijo 200 evrov na svetnika

Marjan Gantar, ki je bil prej dolga leta svetnik, zdaj pa je član nadzornega odbora občine, pravi: "Res smo tudi mi opozorili na namensko koriščenje teh sredstev, ker očitno ni vedno tako. Notranja revizija je pripravila poročilo, ki pa ga nadzorni odbor še ni dobil in ga je od direktorja mestne uprave zahteval. Na osnovi tega bomo seveda lahko še bolj natančno ugotovili, za kaj je bil denar porabljen. Nobene logike pa seveda ni, da - samo za primer - svetniška skupina s štirimi svetniki porabi za reprezentanco 600 evrov!"

Od Igorja Velova (Zares) smo izvedeli, da dobijo svetniške skupine okoli 200 evrov na mesec za vsakega svetnika. Očitno sta prav velika količina "tatarca" in račun zanjo opozorila na stranko, ki je del močne vladajoče koalicije. Občino smo zaprosili tudi za revizijsko poročilo o porabi javnega denarja, a so nam ga obljubili šele v prihodnjih dneh.