V petem stoletju je tu stal kastel, v zgodnjem srednjem veku pa je nastalo gradišče, obzidan prostor, ki je ponujal zavetje tudi okoliškemu prebivalstvu. V zgodovinskih virih se Mokrice prvič omenjajo leta 1444, prvi znani lastniki pa so bili Sebriachi. Iz leta 1562 je grb, ščit z vrano, ki ima s puščico prestreljen vrat. Mala živa enciklopedija mokriških legend je receptorka Suzana Balon: "V časih turških vpadov so se vrane zbirale na savskih ravnicah in so prve čutile topot turških kopit, zato so se v jatah dvignile in letele proti gradu. S tem so nehote opozarjale na nevarnost, zato so jih Turki ob naslednjem vpadu zasuli s ploho puščic, vendar je eni od vran, ki je imela prestreljen vrat, z zadnjimi močmi uspelo prileteti na grajsko dvorišče in opozoriti na turške napadalce. V zahvalo so ji namenili mesto v grbu."

Nesrečna ljubezen

Druga, še vedno živa legenda pa govori o grofici Barbari, ki se je zaradi nesrečne ljubezni vrgla z vrha stolpa. "Legenda pravi, da se je nato vsako leto na god sv. Barbare stara turška topovska krogla, gnana z duhom nesrečne Barbare, trikrat zakotalila okrog grajskega dvorišča. Ta krogla je bila do druge svetovne vojne pred vhodom v grad, nato pa so jo odpeljali v zagrebški muzej," je povedala Suzana. Mirko Rožman, vodja hotela grad Mokrice, je leta 1982 začel delati na Čatežu, sredi devetdesetih let je prevzel vodenje gostinstva v Termah, leta 2005 pa je na Mokricah postal najprej vodja gostinstva. Zdaj sta na vodilnem mestu dva, eden je odgovoren za golf , drugi pa za hotel. "Polovica gostov, ki obiščejo grad Mokrice, je individualnih, polovica pa jih pride organizirano, v večjih ali manjših skupinah," je povedal Mirko Rožman. "V času golf turnirjev, ki jih je kar nekaj vsako leto, je sicer precejšnja udeležba, vendar so golfisti predvsem enodnevni gostje, redki ostanejo dlje časa. V glavnem so gostje hotela pari, stari približno petdeset let, prihajajo pa v glavnem iz sosednje Hrvaške ter iz Srbije in Italije." Precej uspešni so na področju kongresnega turizma, seveda v glavnem v pred- in posezoni: "V zadnjih letih, odkar je svet zajela kriza, povsod beležimo rahel upad, tako pri kongresnem turizmu kot pri porokah, ki so bile pred leti veliko pogostejše kot zdaj. Vendar se ne gre pritoževati."

Mokriška viljamovka

Grajska prva kuharica je Lilijana Volčanšek, v kuhinji pa je sicer šest kuharic in kuharjev. Na jedilniku so smuč, ščuka, potočni raki, postrvi, divjačina - srna, jelen, divji prašič, prepelice, fazani... "Trudimo se biti aktualni s sezonsko ponudbo, pri zloženih jedilnikih pa skušamo biti cenovno ugodni. V vsakem primeru ostajamo trdno na tleh, saj vemo, da je bolje ponuditi dobro svinjsko pečenko in pražen krompir kot pa neko slabo pripravljeno zapleteno francosko jed."

Vinska karta obsega približno 100 različnih vrst najboljših vin treh slovenskih vinorodnih območij ter nekaj kakovostnih buteljk iz Španije, Hrvaške, Nove Zelandije in Združenih držav Amerike, natančneje Kalifornije. "Držimo se pravila, da je vse možno. Torej če želite neko prav posebno buteljko in nam željo pravočasno zaupate, potem jo bomo seveda priskrbeli. Imamo zaposlenega sommelierja in moram reči, da se gostje največkrat prepustijo nasvetom strežnega osebja. Med pijačami je treba omeniti lastno hišno viljamovko iz bližnjega nasada hrušk - mokriško viljamovko iz mokriške hruške," je povedal Mirko Rožman.

Park in golf igrišče

Ob gradu je 200 let star angleški park s sedemsto različnimi vrstami dreves - nastajati je začel v času, ko so bili lastniki Auerspergi, največji pečat pa je parku dal Nikolaj Tolentin, ki je veliko potoval po svetu in od vsepovsod prinašal tuje, eksotične vrste rastlin. V tistem času so imeli na Mokricah tudi rastlinjake, kovinske konstrukcije s steklenimi stenami, v katerih so gojili bolj občutljive rastline. Pozimi so bili rastlinjaki ogrevani! "Velika želja je, da bi ta park ponovno uredili, vsaj označili različna drevesa, in dogovarjamo se z biotehnično fakulteto oziroma enim od študentov, da bi tu delal diplomsko nalogo."

Pod srednjeveškim obzidjem Gradu Mokrice se sredi stoletnih gozdov razprostira igrišče za golf. Svetovno znani arhitekt Donald Harradine je optimalno oblikoval eno najbolj razgibanih igrišč, ki je pravi izziv tako za izkušene igralce kot za začetnike. Peto polje je med golfisti celo znano kot eno najzahtevnejših v tem delu Evrope.

Na vprašanje, v katerem hotelu najraje dopustuje, je odgovor Mirka Rožmana jasen in kratek: "Vedno si ogledam hotele, ki so v bližini kraja, kjer dopustujem. V hotelih pa ne spim, saj v njih ne zdržim več kot tri dni, ker sem profesionalno obremenjen. Vse vidim, najprej pa to, kar je narobe."