A očitno se je moral prej zgoditi hujši požar v postojnskem stanovanjskem bloku, da so pristojni začeli o njeni nabavi resneje razmišljati. Občina Postojna bo zato v prihodnjih dneh sosednjim občinam, od Vipave, Pivke, Ilirske Bistrice do Cerknice in Loške doline, posredovala pobudo, da k nabavi po zgledu nekaterih drugih slovenskih občin čim prej pristopijo skupaj. Gre namreč za razmeroma velik finančni zalogaj za zgolj eno občino, poleg tega pa bi avtolestev prav prišla v primeru požarov v višjih stavbah v vseh okoliških občinah.

Avtolestev bodo kupili v vsakem primeru

"Upamo, da bodo župani naši pobudi prisluhnili in v proračunih za prihodnje leto rezervirali del sredstev," je dejal postojnski župan Jernej Verbič in pripomnil, da pogovori o avtolestvi potekajo že dve leti, da pa jih je poletni požar stanovanjskega bloka v Postojni, ko so morali na pomoč z avtolestvijo priskočiti gasilci iz Sežane, pospešil. Na naše vprašanje, ali bo občina vozilo nabavila ne glede na odziv sosednjih občin, pa je Verbič odgovoril, da ga bo morala, saj gre za upravičeno zahtevo gasilcev, in da "bo treba dobiti denar tako ali drugače". Cene avtolestev se sicer gibljejo od 400.000 do 700.000 evrov.

Cerkniški župan Marko Rupar je včeraj povedal, da bodo po prejemu pobude možnosti sofinanciranja preučili. "Glede na dejstvo, da v občini nimamo izrazito visokih objektov, za katere bi nujno potrebovali gasilsko lestev, je treba zadevo preučiti tudi iz tehničnega vidika. Poleg tega takšno lestev že imajo gasilci z Vrhnike, s katerimi že zdaj dobro sodelujemo in v primeru intervencije lahko na naše območje pridejo praktično skoraj v enakem času kot iz Postojne," je dejal Rupar, ki sicer ocenjuje, da bi bilo vendarle smiselno, da bi v regiji takšno vozilo imeli. Ilirskobistriški župan Emil Rojc pa je dejal le, da bo namero komentiral šele, ko bo o njej uradno seznanjen.

Ob zadnjem požaru so imeli srečo

Da bi uporaba avtolestve omogočila večjo varnost in učinkovitost pri reševanju, ne bi pa zaradi prehodno zelo razvitega požara zmanjšala škode, je v minuli teden predstavljenem poročilu potrdila tudi strokovna komisija, ki je preučila okoliščine vodenja intervencije ob junijskem požaru stanovanjskega bloka na Gregorčičevem drevoredu v Postojni, v katerem je bila večina stanovanj skoraj v celoti uničena, tragičnih posledic pa k sreči ni bilo. "Imeli smo veliko srečo. Stopnišča so bila osvetljena, na njih ni bilo dima, ker je uhajal skozi vrata in okna, zato je bilo mogoče reševati ljudi po stopnišču. Za dostop v neposredno bližino plamena na strehi pa bi bila lestev neprimerno boljša rešitev, kot pa da so gasilci hodili skozi ozke odprtine in ogenj na streho," je ocenil tudi Darko Muhič, vodja poklicnega jedra pri Prostovoljnem gasilskem društvu Postojna. Na gasilce se je v povezavi z omenjeno intervencijo usul plaz očitkov o prepoznem in neustreznem odzivu, a je strokovna komisija vse očitke zavrnila kot neutemeljene in ocenila, da je bila intervencija uspešna.