Türk, ki kandidira s podporo volivcev, je prepričan, da treba pri vprašanju novele v visokem šolstvu najti voljo za resno razpravo. Da pa se vse gleda skozi prizmo varčevanja, ni dobro, je dodal.

Pri varčevanju je spomnil na primer Latvije, kjer je pred dvema letoma vladala huda kriza. Latvijska vlada je to reševala z ostrim krčenjem javne porabe, kar je bilo v tujih političnih krogih po Türkovih besedah sprejeto z navdušenjem. Vendar v tej dvomilijonski državi sedaj ugotavljajo, da se je iz nje v dveh letih odselilo 100.000 ljudi, večinoma mladih.

Türk je na vprašanje, ali je za nezadovoljstvo mladih v Sloveniji kriva politična klima v državi, odgovoril pritrdilno. Iniciativa mladih se mu zato zdi izjemno pomembna, obenem pa meni, da zdaj so časi, da mladi artikulirajo svoje poglede. "Misliti morate s svojo glavo in misliti kritično," je dejal predsedniški kandidat.

Türk je omenil tudi šolski sistem v Sloveniji, v katerem po njegovi oceni primanjkuje tradicije iskanja talenta, smisel študija pa je po njegovem v ustvarjalnosti.

Udeležence pogovora, ki ga je organiziralo društvo študentov politologije Agora, je zanimalo, kateri dogodek ali dejanje Türk ocenjuje kot največji uspeh svojega mandata in katerega kot največji neuspeh. Prizadevanje za mednarodno spoštovanje se Türku zdi največji dosežek, najbolj grenak priokus pa mu je pustilo to, da že leta 2011 nismo dobili pokojninske reforme.