Obiskovalci se bodo lahko od tri ure pred začetkom prireditve do tri ure po koncu prireditve z vsemi linijami mestnih avtobusov do Stožic pripeljali brezplačno. Vstopnica za prireditev bo namreč veljala tudi kot vstopnica za vožnjo z avtobusom, je na novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan Janković.

V centru Stožice in njegovi okolici je sicer obiskovalcem na voljo več kot 4350 parkirnih mest na različnih parkiriščih. V času večjih prireditev bo tako Ljubljanski potniški promet zagotovil dodatno krožno linijo, ki bo vozila mimo večine od teh parkirišč.

Brezplačno parkiranje dve uri pred in po prireditvi

Z nekaterimi od teh parkirišč, ki obsegajo skoraj 2200 parkirnih mest, upravlja Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice in ta so obiskovalcem prireditev na voljo brezplačno v času od dveh ur pred prireditvijo do dveh ur po prireditvi. To so med drugim parkirišča v centru Stožice, na Kranjčevi ulici in na Žalah. Za ostale parkirne površine pa se na MOL z lastniki dogovarjajo, da bi v času prireditev znižali ceno parkiranja.

Na Vojkovi cesti bo na delu od Baragove ceste proti severni obvoznici urejen enosmerni promet, en pas bo tako namenjen le avtobusom. Po končanih prireditvah pa bodo iz Stožic vozili tudi dodatni avtobusi v različne smeri, in sicer proti Brodu (linija 1), proti Rudniku (linija 3), proti Podutiku (linija 5), proti Dolgemu mostu (linija 6) in Zalogu (linija 11).

Cilj je, da bi čim več obiskovalcev na prireditve pripeljali z mestnimi avtobusi

Na Mestni občini Ljubljana so predlog nove prometne ureditve v okolici Stožic v času prireditev pripravili na podlagi dosedanjih izkušenj, da bi se izognili prometnim zamaškom in zapletom glede parkiranja. Kot je pojasnil David Polutnik z mestne uprave, je ta načrt prometne ureditve s skladu z novo prometno politiko in sledi cilju, da bi čim več obiskovalcev na prireditve pripeljali z mestnimi avtobusi.

Obenem pa na tak način obiskovalce tudi navajajo na uporabo mestnega prometa, dodaja Janković. Kot je poudaril, sedaj ni več potreb, da bi kdo avto pustil na zelenici ali na prehodih za pešce. Promet bodo usmerjali redarji, ki bodo kaznovali vse kršitelje, je napovedal. Da kršiteljem ne bodo popuščali, je poudaril tudi vodja Mestnega redarstva Andrej Orač.

Nova prometna ureditev bo prvič veljala v petek, ko se bo v dvorani v Stožicah v sklopu košarkarske Eurolige košarkaški klub Union Olimpija pomeril s klubom Fenerbahce Ulker iz Istanbula.